< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Nagybani piaci körkép, avagy a szegediek mennyiért vásárolnak vitaminokat…

| Mobile | RSS

Nagybani piaci körkép, avagy a szegediek mennyiért vásárolnak vitaminokat…

2012. szeptember 14. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Nagybani piaci körkép, avagy a szegediek mennyiért vásárolnak vitaminokat…

Több vásárló felhívta a Tisza – Menti Regionális Kulturális Fogyasztóvédelmi Egyesületünket, s arról tájékoztatott:- nem ártana kimenni s szétnézni a dorozsmai piacon, s ha már ott vagyunk, látogassuk meg a Mars téri piacot is! Az mégis pofátlanság, hogy a viszonteladók 200%-os haszon mellett adják a zöldségeket, ami után nem adóznak. Na, ezt kellene leírni! Nem a népről kell lenyúzni a bőrt. – mondta Kovács néni. –Megadná az elérhetőséget?- kérdeztem a vásárlótól. – Majd, ha látom a cikket, akkor vállalom a nyilvánosságot.

Ezek után útnak indultunk. Először a nagybani piacot látogattuk meg. A nyitást követően két órával érkeztünk.

A pezsgő élet vásárlásra ösztönöz! – fejtette ki a véleményét az egyik tagtársunk.

Körbejártuk az őstermelőket, és kérdezgettünk az árakról: – burgonya 75 Ft-os áron kelt, s nem engedtek az árból. Vörös hagyma 70-80 Ft –os áron, fokhagyma szórása volt a legnagyobb, mivel az 400-700 Ft-ért kínálták. A fejes káposztát 100-150, s néhol 180 Ft is elkértek, a karfiol 150-200 Ft, a paradicsom meglepően magas árfekvéssel vigyorgott a ládákból150-250Ft. Lecsópaprika –szép- 80-150 Ft, igaz mérettől függően, a hegyes paprika szintén méretfüggő 20-40Ft között váltakozott, a petrezselyem gyökér tartotta magát 200-300 Ft. A sárgarépa 50-100Ft, a fejes saláta viszont a gigantikus méretéhez megfelelő árat kértek el 50-70Ft. A nyári alma 45mm-es 100Ft, Golden 55-65mm-es 125, a gála 60-os az is 125Ft, míg a körte 250Ft, a csemegeszőlő 180-250Ft, a Rose import 400Ft- ba került.

Elkezdődött a „vásárlás”. Vettünk egy zsák burgonyát, ám nyugtát nem kaptunk. Mikor szóvá tettük a férfi elfordult, s káromkodott s felverte a többi nyugta nélküli „kereskedőket”. Menekülnünk kellett…a következő sorban egy zsák makói hagymát vettünk, s itt sem kaptunk nyugtát. Így jártunk az alma árusnál is. A szidalmakról, a trágár fenyegetésektől már nem is beszélve.

A Mars téri piac árfekvése 80-100 % – os eltérést mutatott a nagybanihoz képest! A viszonteladókat oly könnyű volt meg-fel ismerni! A termelő engedett a vásárló „árigényének”, a viszont eladó kitartotta az árat s azzal védekezett, nem magának a körme kopott, a permetezésről meg ne is beszéljünk! – Megmutatná a permet naplót?- kérdeztem. Nyomdafestéket nem tűrő válasz érkezett.

Úgy gondolom, a Miniszterelnök Úrnak igaza van!

Ezeket az adócsalókat, a feketegazdaságot, míg nem bírja a kormány visszaszorítani, addig az emberek vegyes érzelmekkel látogatják az imádott piacukat! Hol van már az a varázs, mikor az egyének beszélgetni, tereferélni jártak ki és találkozóhelynek minősítették a piacot, ahol az áruk gazdát cserélnek.(kereslet-kínálat) A fogyasztónak a jelenlegi gazdasági-anyagi helyzetben, nincs lehetősége a választásra! Pénze sincs, hogy piacra járjon…(?) sok magyar családnál a mindennapi főzés egy vagyont jelentene! A déligyümölcs romantikája elveszett.

A fogyasztó szempontjából négy funkciót muszáj figyelembe venni, mégpedig- a vágyak, igények, piaci információk áramlása, a vásárlás szórakoztató elvárása, s nem utolsósorban a hatásgyakorlás – befolyásolás a termelőre, viszonteladóra!

Fontos a vásárlási döntések előre elkészített tematikája, s ehhez kapcsolódik a vásárlói magatartási szokás, kiemelném a demográfiai jellemzőket, ami keményen meghatározza – pénzen kívül- a fiziológiai igényünket, s a magunkkal szembeni elvárásokat! Számolnunk kell a pszichológiai tényezőkkel, s kihagyhatatlan a kultúra, szubkultúra, etnikum, s a fogyasztó társadalmi helyzete s szerepe.

2012.szeptember 14 -oil-

Leave a Reply 1371 megnézve, 1 alkalommal mai nap |