< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: A NÉBIH a „cseh listás” szeszesital termékek forgalmazásának felfüggesztését kéri a boltosoktól

| Mobile | RSS

A NÉBIH a „cseh listás” szeszesital termékek forgalmazásának felfüggesztését kéri a boltosoktól

2012. szeptember 20. | hozzászólás | nébih

A cseh eredetű mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszes italok kereskedelmi forgalomba kerülése miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – a helyzet tisztázódásáig – az esetlegesen érintett termékek forgalmazását és fogyasztását sem javasolja.

Továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került a mérgező szeszes italokból, azonban a forgalmazók – a kockázat ismeretében – fokozott felelősséggel tartoznak a fogyasztók felé az érintett termékek forgalmazása során, különös tekintettel a Csehországból származó szeszes italok esetében. A tisztázatlan helyzet, a nyomonkövetés lehetetlensége a vállalkozások által felismerhető élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, amely kizárja a forgalomba hozatal lehetőségét, ezért is kell megtenniük minden szükséges óvintézkedést a fogyasztók egészségének, életének védelme érdekében!

A NÉBIH felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő – az alábbi linken elérhető hamisított címkékkel rendelkező – termékeket jelentsék be a NÉBIH-hez (az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a 06-80/263-244-es zöldszámon) és a hatóság intézkedéséig a termékek forgalmazását függesszék fel, mivel azok jelenleg nem biztonságosak. Amennyiben a forgalmazóban alapos gyanú merül fel, természetesen a minták laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztetheti a hivatallal.

A NÉBIH kéri a fogyasztókat, hogy ha gyanús terméket észlelnek, jelentsék „a NÉBIH” zöldszámon (06-80/263-244). Felhívjuk továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy saját érdekükben kizárólag legális forrásból, megbízható helyről származó termékeket fogyasszanak. Az illegális értékesítési csatornákból származó élelmiszerek a hatósági ellenőrzés kikerülésével kerülnek forgalomba, gyakran rossz minőségű, lejárt, illetve – mint jelen esetben is – akár életveszélyes mérgező, fertőző termékek is lehetnek.

2012. szeptember 19.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 520 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: