< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Grönland: kincsesbánya az olvadó jég alatt

| Mobile | RSS

Grönland: kincsesbánya az olvadó jég alatt

2012. szeptember 29. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A klímaváltozástól olvadozó jéghegyek merőben új korszak kezdetét jelzik Grönlandon. A zsugorodó jégtakaró alól értékes ásványok és drágakövek óriási lelőhelye kerül elérhető közelségbe, kedvezve ezzel a halászatot potenciálisan felváltó, jövedelmezőbb iparág, a bányászat kibontakozásának.

A grönlandi Narsaq peremén található a világ egyik legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelye is. Ezen fémek elengedhetetlenek a mobiltelefonok, szélturbinák, vagy éppen az elektromos autók gyártásához.

A készülődés óriási: fiatalokat képeznek ki a fúrásra, sorra születnek a tervek Narsaq aprócska repterének kibővítésére és szállodák felhúzására. Csak az elmúlt évben összesen 100 millió dollárt költöttek vállalatok Grönland készletének feltérképezésére, sokan közülük már a jogot is megszerezték a feltáráshoz.

Félő azonban, hogy a fellendülő ipar negatív hatással lesz a törékeny élővilágra, nem beszélve a ritkaföldfémekkel gyakran előforduló radioaktív anyagok körüli aggodalomról. Az is kérdés, hogyan fogadná a szigetlakosság a foglalkoztatni tervezett lengyel és kínai munkások beáramlását. A helyi vezetés azonban kitart álláspontja mellett, mely szerint a területnek ez az egyetlen esélye a megélhetésre.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1709 megnézve, 1 alkalommal mai nap |