< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csak papíron növekednek a franciák

| Mobile | RSS

Csak papíron növekednek a franciák

Megtakarításokkal, adóemelésekkel hozná egyensúlyba a büdzsét a kormány
Az utóbbi három évtized legszigorúbb költségvetését jelentette be tegnap a francia kormány. A következő évi büdzsében ugyanis harmincmilliárd eurós lyuk keletkezik azáltal, hogy a kormány a költségvetési hiányt a hazai össztermék (GDP) három százalékára kívánja leszorítani az idei 4,5 százalékról.

A kormányzat ezt tízmilliárd euró értékű megtakarítással, valamint a vállalatokat és a háztartásokat tíz-tíz milliárd euró értékben sújtó adóemeléssel szeretné megoldani. A tízmilliárdos megtakarítást a kormány az állami kiadások befagyasztásával szeretné elérni, kivéve az adósságszolgáltatásra és a szociális juttatásokra szánt összegeket. Az adóemeléseket pedig a leggazdagabbak, vagyis az egymillió euró feletti évi jövedelmek 75 százalékos megnyirbálásával és a nagyvállalatok megsarcolásával képzelte el a kormányzat. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök ugyanakkor azt ígérte: tíz francia polgárból kilenc egyáltalán nem érzi meg az adóemelést.

A szakértők többsége azonban kételkedik a kormányprogram végrehajthatóságában, mert az 0,8 százalékos GDP-növekedést feltételez jövőre, és két százalék felettit 2014-ben. A gazdasági növekedés ígéretével az idei elnökválasztáson győzedelmeskedő szocialista Francois Hollande ugyanis egyelőre csak papíron tudta ezt a gyarapodást előállítani. A francia gazdaság viszont immár harmadik negyedéve stagnál, és mivel az egész eurózóna, beleértve a németeket is, egyre lassuló pályán mozog, nem világos, mitől mozdulna ki éppen Franciaország jövőre a holtpontról.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 2094 megnézve, 1 alkalommal mai nap |