< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyurcsány-interjú a Die Pressében: súlyos Orbán- és társadalomkritika

| Mobile | RSS

Gyurcsány-interjú a Die Pressében: súlyos Orbán- és társadalomkritika

Az ellenzéki politikus putyinistának írta le Orbán Viktort. Azt mondta: jelenleg negyven százalék esélyt lát a demokrata pártok közti választási együttműködésre. „Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van” – hangsúlyozta.

A Demokratikus Koalíció vezetője, volt miniszterelnök a vezető osztrák konzervatív napilapnak nyilatkozva Magyarország jelenlegi helyzetének nehézségét abban jelölte meg, hogy egyrészt a külföldi befektetők „messziről elkerülik” az országot, másrészt drámaian csökken a belföldi fogyasztás. „A gazdaság alapvető gondja az, hogy Orbán Viktor egyszerűen nem hisz az egyéni kezdeményezésben” – mondta. Hozzátette, hogy a miniszterelnököt „putyinistának” tartja, aki „kizárólag az állam teljhatalmában hisz”.

Gyurcsány Ferenc egyetértett a riporter megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen „hatásos receptje”, ahogy Európában máshol sem.

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról kijelentette, hogy azzal semmiben sem ért egyet. „Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van” – fogalmazott.

Orbán Viktor erős támogatottságának a magyarázata véleménye szerint abban rejlik, hogy magyar a társadalom „félig feudális” társadalom, „teljes egészében állam- és felsőbbséghívő”. Nézete szerint a kormányfő Kádár rendszeréhez hasonló megegyezést kötött a társadalommal, amelyben az utóbbi a jólét érdekében lemond a szabadságról.

A magyarországi jobboldal és a baloldal között egy közös pont sincs jelenleg, még alapkérdésekben sem – mondta. „Az ellentmondások ma áthidalhatatlanok” – fogalmazott. Addig nem lehet a párbeszédnek alapja, „amíg a jobboldal autoriter és antidemokratikus politikát folytat” – hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc szerint a baloldali ellenzék le tudja győzni a 2014-es választáson a Fideszt, ha szövetséget alkot, a közvélemény-kutatások szerint a DK, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága együttesen jelenleg is több, mint a Fideszé. A szövetségkötés esélyét jelenleg negyven százalékra becsülte. „Még túl nagyok az ellentétek” – fogalmazott.

Úgy vélekedett, a „Gyurcsány-ellenes” pártként alakult LMP összekeveri az ő miniszterelnöksége alatti demokratikus vitákat a jelenlegi kormány leváltásának szükségességével. Az MSZP élén Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan fiatal politikus áll, aki „valahányszor reggel a tükörbe néz, a miniszterelnököt látja benne”. Mint mondta, Bajnai Gordont azért hozta szóba egy ellenzéki szövetség lehetséges vezetőjeként, mert tehetségesnek, a választók szemében rokonszenvesnek tartja és pártonkívüli. „De ezt neki is feltétlenül akarnia kell. Még nem jutott el erre a pontra” – tette hozzá a volt miniszterelnök a Die Pressének adott interjúban.

MTI
forrás:hírkereső.hu

Leave a Reply 2318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |