< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kiszivárgott részletek a vatikáni perről

| Mobile | RSS

Kiszivárgott részletek a vatikáni perről

2012. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Magyar Helsinki Bizottság

A La Stampa szerint a vatikáni per célja, hogy Gabrielét tegyék a Vatileaks egyetlen felelősévé.

Zárt ajtók mögött kezdődött meg szombaton a Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt komornyikja ellen a vatikáni bíróságon zajló per, a vasárnapi olasz sajtó azonban kiszivárgott részleteket közölt a tárgyalásról.

A La Repubblica szerint Gabriele “kifogástalan” világosszürke öltönyben ült a vádlottak padján. A volt komornyik májusi letartóztatása óta “meghízott, arca sápadt volt és minden eszközzel feszültségét próbálta leplezni”. Az Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szerint az első tárgyaláson Nicola Picardi vatikáni ügyész “harciasan és az egyházi bíróság szokásait jól ismerve” érvelt.

Cristina Arru, Gabriele védőügyvédje “visszafogottabban, de nem kevésbé határozottan” képviselte védencét. A védelem elérte, hogy a bíróság ne vegye figyelembe Gabriele legelső kihallgatásának jegyzőkönyvét, mivel ebben közvetlenül letartóztatása után a vatikáni fogdában ügyvéd nélkül nyilatkozott.

A bíróság elvetette viszont a védelem azon kérését, hogy Gabriele és ügyvédje megismerhesse azt a jelentést, amelyet a Vatileaksről, vagyis a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokról egy háromfős bíborosi testület készített XVI. Benedek számára. A védelem nem szólíthatja tanúként a Die Welt német napilap újságíróját sem, aki egy cikkében Gabriele esetleges bűntársaként nevezte meg a pápai lakosztály többi munkatársát, közöttük Joseph Clemens volt pápai titkárt és a laikus Ingrid Stampát. Ezen kívül Gabriele ügyvédje ujjlenyomat-vizsgálatot kért a pápai lakosztályból ellopott és a Gabriele lakásán megtalált aranyrögön annak kiderítésére, hogy ez hány kézben fordult meg, de a bíróság erre is nemet mondott. Az Il Messaggero napilap úgy tudja, hogy a házkutatást vezető Domenico Giani, a vatikáni csendőrség parancsnoka arról számolt be a bíróságon, hogy Gabriele lakásán 82 doboz iratot találtak, de nem mindegyik dokumentum származott az apostoli palotákból.

Gabriele letartóztatása után a vatikáni csendőrség rejtett videokamerával figyeltette a komornyik lakásába belépőket. A La Repubblica Velasio De Paolis bíborossal, a vatikáni Legfelsőbb Bíróság tagjával közölt interjút. De Paolis úgy fogalmazott, “a Gabriele elleni per tisztázni fogja a tényeket, mivel a Vatileaks-ügyben eddig a fantázia felülmúlta a valóságot”. A bíboros kijelentette, hogy ha a komornyik teljes vallomást tesz, és őszintén megbánja tetteit, akkor valószínű, hogy pápai kegyelemben részesül. “A komornyik magányossága az intrikák és hatalmi harcok közepette” – írta a La Stampa kommentárja, amely szerint a vatikáni tárgyalásnak az a célja, hogy Gabrielét tegyék a Vatileaks egyetlen felelősévé a kúria bármely más tagját övező gyanú eloszlatásával.

forrás:gogle hírek

Leave a Reply 1564 megnézve, 1 alkalommal mai nap |