< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán: a lebeszélés kultúrája ma is él és virul

| Mobile | RSS

Orbán: a lebeszélés kultúrája ma is él és virul

2012. szeptember 30. | hozzászólás | Közélet

Orbán Viktor szerint történelmi érdeme a negyedszázaddal korábban Lakiteleken megrendezett találkozó résztvevőinek, hogy nem engedték magukat lebeszélni céljaikról. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi – mondta a jelenről a miniszterelnök szombaton, a lakiteleki találkozó 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kormányfő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 25 évvel a találkozó után még mindig nagyon sokan “akarnak rávenni bennünket, hogy törődjünk bele, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk és miként éljünk”. A sátorverők történelmi érdeme éppen az, hogy nem engedték, hogy lebeszéljék őket a céljaikról – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a “lebeszélés kultúrája” ma is él és virul, és ha a lebeszélőkre hallgatunk, ma is sötét fellegek árnyékolják be a jövőnket.

Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában, több száz résztvevő előtt kiemelte, hogy az Európát sújtó válság történelmi léptékű átrendeződéssel jár együtt, mégis azok, akik alkalmazkodást és alázatosságot hirdetnek, egy új korszak kérdéseit változatlanul egy régi korszak megoldásaival próbálják megválaszolni.

Ahhoz, hogy a történelem elszenvedőiből a történelem alakítói legyünk, kezünkbe kell venni a saját sorsunk alakítását; ez volt a sátorverők politikai életszabálya, és ez a ma küzdők számára is érvényes igazság – fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékezetett: nagyon sokan hitték azt egy negyedszázaddal korábban, hogy a fiatal demokraták és a magyar demokraták útjai elágaznak. Ezzel szemben – idézte fel – a lakiteleki találkozóval egy időben volt az első szakkollégiumok országos találkozója Szarvason. Lakitelek nélkül nincs MDF, a szakkollégiumok nélkül nincs Fidesz – mutatott rá, hozzátéve, hogy a fiatal demokratákat az antikommunizmus eszméje kötötte össze, a lakitelekieket pedig a nemzeti gondolat. “Mi vagányok voltunk, a lakitelekiek a cselekvő nyugalom szellemében éltek és keresték a választ a kérdésekre” – fogalmazott, megjegyezve: akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy “ugyanannak a fának a két ágáról van szó”; Szabad Györgyöt és Csurka Istvánt közéjük sorolta.

Orbán Viktor azt mondta, a lakiteleki sátrat mindenki magáénak érezheti, aki “szembeszállt a lebeszélés kultúrájával 1987-ben, a későbbi időkben, sőt mind a mai napig”. A cselekvésre alkalmas ember külön-külön nagyon magányos – idézte Lezsák Sándor 25 évvel korábban elmondott szavait a miniszterelnök, aki szerint a ma a nemzet felemelkedéséért küzdők csak akkor lehetnek sikeresek, ha a rendszerváltók mentalitását követik. “Minket, a jelen küzdőit, ha alaposan mélyre hatolunk, azt találjuk, ugyanaz a hit hajt, mint negyedszázaddal ezelőtt: kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Azt mondta, ma már nem elég “másolni a Nyugatot” ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mert aki ezt akarja tenni, az mélyebbre csúszik a válságban. Megjegyezte, ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarország a nyugati kultúrkör és az európai gazdaság része. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy “28 úton haladnak az Európai Unió polgárai”. Magyarországnak más utat kell választani, mint azoknak, akik a válságot okozták és “láthatóan azóta sem boldogulnak vele” – jelentette ki.

A kormányfő szerint ha elfogadták volna, hogy Magyarország saját erejéből nem tud a helyzetén javítani, akkor “még a siker esélyét sem tudtuk volna megőrizni, de még a csődöt sem tudtuk volna elkerülni 2010-ben”. “Eljön még az az idő, ha a nemzeti együttműködés rendszerét jól kiépítjük, képesek lehetünk Magyarországot ismét a sikeres nemzetek közé emelni” – mondta a miniszterelnök.

Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere beszédében hangsúlyozta, Lakitelek ma már a történelem része. Szükségesnek nevezte a Lakiteleken található anyagok feldolgozását, mondván, a “történelem igazságára” a jövő érdekében szüksége van. Hozzátette: végre van Magyarországon egy olyan alaptanterv, “egy nemzeti minimum”, ami tovább viszi azt a kincset, amit át kell venni az előző nemzedékektől.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a negyedszázaddal korábbi találkozó egyik szervezője és házigazdája emlékezett arra, hogy akkor egy olyan napot élhettek meg, melyen nemcsak a rendszert kritizálták, hanem a rendszerváltást is felgyorsították. Nem ünnepelni jöttünk össze, hanem emlékezni – mondta.

A Demokrata Fórum egyik alapítója szerint a mai Magyarország előképe megjelent a lakiteleki nyilatkozatban és kiteljesedett a hatályos alaptörvényben. Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én 181 értelmiségi találkozott a Lezsák Sándor portáján felállított sátorban. A találkozó a rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomása volt.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 5866 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: