< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Romákat űznének el

| Mobile | RSS

Romákat űznének el

2012. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Kiadós botrány érik a leégett krasznahorkai vár tövében: a szélsőséges Szlovák Testvériség mozgalomból párttá alakult Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője, Marián Kotleba Krasznahorkaváraljára invitálta híveit „takarítani”.

A takarítás során a helyi roma telepet szeretné a földdel egyenlővé tenni.

Marián Kotleba pártelnök áprilisban tett szert Krasznahorkaváralján egy 800 négyzetméteres telekre, a telekkönyvi hivatal szerint füves területre. Az eredeti tulajdonos azért adta Kotlebának a földdarabot, mivel nem tudta érvényesíteni tulajdonosi jogait, a telken ugyanis romák telepedtek le, és kalyibákat húztak fel, építési engedély nélkül. A pártvezető, miután megszerezte a telket, jelezte, az eredeti állapotba kívánja visszaállítani. Kotleba ingatlan-tanácsadója szerint Izrael ihlette meg őket, valamint a zsidó állam zászlajai azokon a dózereken, amelyekkel illegális telepeket rombolnak le.

Kotleba pártja honlapján és Facebook-oldalán hívta szimpatizánsait a közép-szlovákiai faluba. „Ha 300-an leszünk, nem sikerül, de ha 3000-en jövünk össze lapátokkal és csákányokkal, senki sem állíthat meg bennünket” – írja Kotleba a felhívásában a „takarításról”. A parlamenten kívüli, szélsőséges párt vezetője a rendőrségtől is segítséget kért, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány azonban sajtótájékoztatón üzente meg, az államtól nem kaphat támogatást. „A telken nem háztartási hulladék van, hanem lakóházak” – mondta. Egyben felhívta Kotleba szimpatizánsainak figyelmét, mivel a párt nem kért engedélyt demonstrációra, s ha a helyszínre mennek, szabálysértést követnek el.

forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 1671 megnézve, 1 alkalommal mai nap |