< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Timosenko a jelenlegi hatalom leváltására buzdította az ukránokat, és azzal vádolta meg az államfőt, hogy pokollá teszi a mindennapjait.

| Mobile | RSS

Timosenko a jelenlegi hatalom leváltására buzdította az ukránokat, és azzal vádolta meg az államfőt, hogy pokollá teszi a mindennapjait.

A bebörtönzött ukrán exkormányfő, Julija Timosenko videón rögzített üzenetben arra buzdította az ukránokat, hogy a választásokon szavazataikkal kergessék el “az országot irányító maffiát, amely nem vesz tudomást az emberi jogokról”.
Az ellenzéki politikusnak a harkivi börtönkórházban felvett üzenetét pártja, a Batykivscsina (Haza) szombaton hozta nyilvánosságra honlapján.

“Saját bőrömön tapasztalom, hogy a törvényekben rögzített emberi jogokat miként veszi semmibe Janukovics (ukrán államfő) maffiája. Nekik csak az számít, hogy tovább gazdagodjanak, s csak az fontos, amit a korrupció révén maguknak szereztek meg Ukrajnában” – fogalmazott Timosenko. Azzal is megvádolta Viktor Janukovics elnököt, hogy az ő közvetlen utasítására napi szinten alkalmaznak ellene pszichológiai és fizikai nyomást a börtönkórházban, ahol ápolják.

“Tudatosan és szándékosan teszik pokollá minden napomat. Ezt Janukovics személyesen tervelte ki ellenem” – mondta Timosenko. Hangsúlyozta, hogy a visszaélések folytatódni fognak mindaddig, amíg a nép az október 28-i parlamenti választásokon “le nem rázza magáról a mostani vezetést”.
“Mindenkihez szeretnék szólni. Ha önök nem értik meg most, hogy az országot bűnözők csoportja, maffia irányítja, akkor később már önöket sem védheti meg senki” – hangoztatta az ellenzéki vezető.

A felvétel láthatóan a börtönkórház folyosóján készült. Timosenko egy széken ülve mondja el üzenetét. Egy tréningruhás férfi, akinek az arca nem látszik, folyamatosan igyekszik tenyerével eltakarni a kamera lencséjét.
Előző nap Timosenkóhoz nem engedték be pártja vezetőit, ami miatt az ellenzéki vezető úgy fejezte ki tiltakozását, hogy a kórterem padlójára feküdt az ajtó elé – adta hírül a Korreszpondent ukrán hírportál.

Julija Timosenkót hivatali visszaélésért hét év börtönbüntetésre ítélték, mert 2009-ben miniszterelnökként megállapodott Moszkvával az Ukrajnának szállítandó orosz gáz áráról, amivel állítólag komoly anyagi kárt okozott az ukrán államnak. Jelenleg gerincbántalmai miatt a harkivi börtönkórházban ápolják. Nyugati politikusok folyamatosan követelik Timosenko szabadon engedését, akinek bebörtönzését politikailag motiváltnak tartják. Szerintük fogva tartásának valódi célja az, hogy az ellenzéki vezető ne indulhasson az idei parlamenti, illetve a 2015-ben esedékes elnökválasztásokon.

A legutóbb nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint Timosenko pártja, az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina népszerűségben visszaesett a harmadik helyre 13 százalékkal. A Janukovics mögött álló Régiók Pártját a megkérdezettek 22 százaléka, a profi ökölvívó Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártját pedig 14 százalékuk támogatja.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 1625 megnézve, 1 alkalommal mai nap |