< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A sertéshústermékek iránti fogyasztói bizalmat akarja erősíteni a kormány

| Mobile | RSS

A sertéshústermékek iránti fogyasztói bizalmat akarja erősíteni a kormány

2012. október 15. | hozzászólás | Közélet

Október 15-én Németh Lászlóné fejlesztési, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek kell számot adnia arról, hogy milyen kiemelt közösségi marketingprogramot dolgoztattak ki a biztonságos, jó minőségű sertéshústermékek iránti fogyasztói bizalom erősítése érdekében. De a nemzetgazdasági miniszternek, Matolcsy Györgynek is be kell mutatnia: milyen adózási szabályokkal ösztönözné a sertéstartókat.

Egy augusztusi kormányhatározat több miniszter számára is feladatokat írt elő a sertéságazat helyzetének javítása érdekében. Az agrártárca vezetőjének, Fazekas Sándornak már csak két hete van arra, hogy felmérje a hazai sertéságazat termelői és feldolgozói kapacitásait (az állattartó telepeket és a vágóhidakat), valamint 2012. december 31-ig fel kell térképeznie a meglévő és a potenciális külföldi piaci igényeket, az értékesítési csatornákat, azok fejlesztési kilátásait, illetve új csatornák kialakításának lehetőségeit is. A vidékfejlesztési miniszternek a munkába be kell vonnia a külgazdaságért felelős minisztert, azaz Matolcsy Györgyöt. A tárcavezetőknek közösen kell ugyanis külön programot kidolgozniuk a magyar sertéshústermékek külpiaci megjelenésének támogatására.

Szintén október 31-ig kell áttekintenie Fazekas Sándornak – az uniós előírások teljes körű figyelembevételével – a vágóhídi húsminősítés szabályait, azok működését abból a szempontból, hogy miként lehet azt a minőségi sertéshús érdekében továbbfejleszteni. Ugyancsak október végéig kell elkészítenie a sertéságazati termelési és piaci információs rendszer fejlesztésének, működtetésének koncepcióját. Ugyanerre a határidőre – a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős nemzetgazdasági miniszter bevonásával – az állattenyésztő vállalkozások finanszírozásának javítása érdekében meg kell vizsgálnia a hitelezés bővítéséhez szükséges új fedezetek bevonhatóságát (különös tekintettel a termőföldre és a közraktárjegyre). Az állattartók terheinek mérséklése érdekében az agrártárca vezetőjének 2012. december 31-ig kell előterjesztést készítenie a kormány számára az uniós szabályozásnál szigorúbb, vagy eljárásukat tekintve ésszerűtlen, a magyarországi állattartást hátrányosan érintő környezetvédelmi szabályok felülvizsgálatáról is. A kormányhatározat azt is rögzíti, hogy az adópolitikáért felelős nemzetgazdasági miniszternek, Matolcsy Györgynek a vidékfejlesztési miniszter bevonásával – a jövő évi adótörvények előkészítésekor – meg kel vizsgálnia: milyen lehetőségek vannak a termelői szövetkezések fejlődését ösztönző adózási szabályok létrehozására. Erre Matolcsynak a kormányhatározat október 15-ig adott határidőt.

A fejlesztéspolitikáért felelős miniszternek, Németh Lászlónénak is már csak két hét áll a rendelkezésére ahhoz, hogy áttekintse a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által meghirdetett, a sertés-termékpályához kapcsolódó vállalkozásokat érintő egyedi hitelkonstrukciók működését, s szükség esetén javaslatokat fogalmazzon meg fejlesztésükre, átalakításukra vonatkozóan.
Azonban a fejlesztési, valamint a vidékfejlesztési miniszternek október 15-én arról kell számot adnia, hogy milyen kiemelt közösségi marketingprogramot dolgoztattak ki a biztonságos, jó minőségű magyar hústermékek iránti fogyasztói bizalom erősítése érdekében, valamint miként szándékoznak átalakítani a „Minőségi Magyar Sertéshús” védjegyet és terméktanúsítási rendszert. A miniszterelnök által aláírt kormányhatározat a közösségi marketingprogram elindításának határidejét egyébként jövő év március elsejére tűzte ki.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: