< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Javaslat a brit drogtörvények revíziójára

| Mobile | RSS

Javaslat a brit drogtörvények revíziójára

Hatévnyi kutatást felölelő tanulmányra alapozzák szakértők azon véleményüket, mely szerint nem vezet a kábítószer-fogyasztás komolyabb növekedéséhez az, ha a kis mennyiségű drog birtoklásának bűncselekmény státuszát eltörlik.

A brit drogtörvényeket vizsgáló bizottság vezető tudósokból, rendőrségi képviselőkből, egyetemi kutatókból és szakértőkből álló gárdája arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi – egészségügyi és társadalmi hasznot nem hajtó – eljárások helyett ideálisabb lenne, ha egyszerű pénzbüntetést, tájékoztató-, valamint kezelő programokon való kötelező részvételt vonna maga után a könnyűdrogok kis mennyiségben való birtoklása és használata. Portugália és Csehország példája alapján a lépés nem növelné a drogfogyasztás mértékét, az általa felszabaduló erőforrásokat pedig a komoly függőség kezelésére és a szervezett bűnözés felszámolására lehetne fordítani.

A 173 oldalas jelentésben konklúzióként megemlítik, hogy a kábítószer-használat nem minden esetben eredményez problémát, sőt, bizonyos körülmények között még jótékony hatásai is ismeretesek.

A múlt hónapban Theresa May brit belügyminiszter azonban kizárta bármilyen változtatásnak a lehetőségét. Döntésének oka, hogy véleménye szerint a marihuána a súlyos egészségügyi és mentális problémákkal járó, akár halált is okozó kemény droghasználat előszobája lehet.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 837 megnézve, 1 alkalommal mai nap |