< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere, a filmművészet és filmgyártás egyik úttörője 150 éve született

| Mobile | RSS

Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere, a filmművészet és filmgyártás egyik úttörője 150 éve született

2012. október 17. | hozzászólás | Kultúra

Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere, a filmművészet és filmgyártás egyik úttörője 150 éve, 1862. október 19-én született.

Auguste és nála két évvel fiatalabb testvére, Louis egy festőből lett fényképész fiai voltak, így természetes, hogy foglalkoztatta őket a képek megörökítésének gondolata. Még egyikük sem volt húszéves, amikor újfajta fényképlemezeket gyártó üzemet alapítottak, s mivel termékeik kelendők voltak, életük hátralévő részében már nem voltak anyagi gondjaik. Miután apjuk 1894-ben Párizsban megcsodálta Edison kinetoszkópját (egy szekrény, amelybe kémlelőlyukon betekintve 20 másodperces film volt látható), a Lumiere-fivérek is hasonló szerkezeten kezdtek gondolkodni. A végeredmény a mozgókép felvételére és vetítésére is alkalmas kinematográf lett, amelynek képét (a filmet hátulról megvilágítva) vászonra vetítették ki, így azt sokan láthatták egyszerre. A filmet egy “karmos” szerkezet továbbította, lehetővé téve, hogy minden egyes filmkocka egy pillanatra megálljon a vetítőablak előtt.

Az első filmet 1895 márciusában saját üzemük előtt forgatták a műszak végén távozó munkásokról, majd a francia fényképészeti társaság közgyűlésére érkező tagokat vették fel, s a filmet másnap nekik vetítették le. Első nyilvánosan bemutatott filmjük, a Lelocsolt locsoló című burleszk hatalmas sikert aratott Párizsban, ezzel megkezdődött a mozi története. A Lumiere-fivérek a következő időszakban világszerte forgattak és vetítettek, dokumentum- és játékfilmeket egyaránt, a filmkészítésben ők használták először a vágást és a felvevőgép mozgatását (fahrt).

Auguste több filmjükben szerepelt is, de a századfordulón már jobban érdekelte az orvostudomány. Franciaországban ő alkalmazta először a gyakorlatban a röntgengépet, 1910-ben busás jövedelméből Lyonban orvosi kutatóintézetet és könyvtárt hozott létre. Kutatta a rákot, a tüdőbajt, a reuma patológiáját, foglalkozott gyógyszerészettel, orvosi eredményeit tucatnyinál több könyvben adta közre. Auguste Lumiere 1954. április 10-én halt meg Lyonban.

forrás:MTVH hírlevél

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: