< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egymást érték a tüntetések Miskolcom

| Mobile | RSS

Egymást érték a tüntetések Miskolcom

2012. október 18. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mintegy ezer fős roma tömeg gyűlt össze Miskolcon tegnap délután a Jobbik városba hirdetett felvonulása ellen, míg a Demokratikus Koalíció (DK) ezzel egyidőben félpályás útlezárással tiltakozott a szélsőjobboldali párt ellen.

A rendőrség komoly erőkkel biztosította a tüntetések helyszíneit, beszámolók szerint minden sarkon állt rendőr a csaknem 40 ezer lakosú Avas lakótelepen. A tüntetők azonban – legalábbis lapzártánkig – nem találkoztak, erre a roma szervezetek is ügyeltek a szervezéskor. Mint ismert, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat és az Ide tartozunk: Roma Közösségi Hálózat azután hirdette meg “A hazáért, a demokráciáért” elnevezésű felvonulását, hogy a Jobbik bejelentette romaellenes demonstrációját. Ezután a DK és a Szolidaritás is jelezte, tiltakozik ez ellen. Kriza Ákos polgármester nehezményezte, hogy politikai “masírozók, hőbörgők” csatatérré változtatnák az Avast, holott szerinte “így nem lehet szebb jövőt építeni”, és a lakosság felelős viselkedését kérte.

A Jobbik mintegy 400 fős, gárdaruhásokkal és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel kiegészült csoportjának Vona Gábor pártelnök a halálbüntetés bevezetését ígérte, és elismerte, pártja “szegregál, de a tisztességes és tisztességtelen embereket akarja szegregálni”. Eközben a roma felvonuláson a munkanélküliség megoldása került terítékre: azt kérték a kormánytól, foglalják az alaptörvénybe, hogy a romák és nem romák állandó foglalkoztatási aránya azonos legyen. A romák szerint 20 éven belül ez elérhető is lehetne. Mint lapunknak Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke fogalmazott, a legfontosabb számukra, hogy újrapozicionálhassák az állam és a cigányság viszonyát, ezért sem akartak például a DK-val közös tüntetést. Este fél 7 körül a Jobbik fáklyákkal vonult végig Avas egyik utcáján, eközben még a romák is a városban voltak. A DK mintegy 100 fős tüntetése – amelyen jelen volt többek között Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő – 6 óra után véget ért. Molnár szerint mivel Orbán Viktor “köpönyegéből” bújt ki a Jobbik, ezért az ő és a Fidesz felelőssége például a radikálisok vonulása is.

NÉPSZAVA-információ /
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |