< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, Nav / Blog article: Kisteleki piac, avagy a társadalmi „ellenőrzés”

| Mobile | RSS

Kisteleki piac, avagy a társadalmi „ellenőrzés”

2012. október 19. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem, Nav

Kisteleki piac, avagy a társadalmi „ellenőrzés”

A Tisza – Menti Regionális Kulturális Fogyasztóvédelmi Egyesületünk folytatta a piacok társadalmi „ellenőrzését”. A lakosság köreiben népszerűvé vált a piaci jelenlétünk. Bíznak bennünk a tudatos fogyasztók! Többen megállítanak minket s tanácsokat kérnek, arra hivatkozva; – a NÉBIH közléseit rendszeresen olvassák a www.fecsego.eu oldalain. Sok érdekes polgárbarát infókat közölnek, amit, mi fogyasztók könnyen megértünk s hasznosítani tudunk.

Minap kint jártunk a piacon – Sándorfalván- az emberek körbeálltak s csak úgy peregtek a kérdések, a panaszok! Edit asszony és férje sopánkodott, hogy a piacuk tele van álőstermelőkkel! Több asztalon is árulnak. Vannak olyan „őstermelők” akiknek 3-4 asztalon is árulnak!! Ez nem semmi!
– Nyugtát adnak?
– Nyugtát?- nevetett Edit asszony, még írni sem tudnak.
– Mostanában küldték el a jegyszedőt… mosolygott Matyi bácsi.

Számos idős ember megkért bennünket, látogassuk meg a közeli kisváros piacát is (Kistelek) Segítenek, ha szükséges!- mosolygott Ilonka néni, aki már lassan harminc éve árul a piacon! Büszkén mutatta a nyugtatömböt, s elővette a garabolyából a másolatokat is. A földön árult, mivel nem jutott asztal neki, mert az „őstermelők” kiszorítanak mindenkit a piacokról! Pár kiló burgonya, talán 3kg s. répa, gyökér, pár szem fokhagyma, v. hagyma volt előtte a földön.

Kérésüknek eleget téve, útra kelt Fogyasztóvédelmi Egyesületünk.

Nyitásra már ott toporogtunk a bejáratnál. Lassan telt a csarnok. Tapasztaltuk, hogy több árus is 2-4 asztalon mutatta be a kínálatát. A termékek minősége, mérete, fajtája azonos az „őstermelők” között. Tapasztalva, arra a következtetésre jutottunk, mintha a nagybanin lennék… kint! Vontatottan indult a kora hajnal. Hideg volt. A vásárlók kabátban érkeztek. Láttunk néhány ismerős arcot, akikkel a nagybanin is találkoztunk! Lesütötték a szemüket. Más piacon dolgozó jegyszedővel is összefutottunk!

Az asztalokon nem észleltünk nyugtatömböket, sem számlát. A vállalkozók sem ütötték be a pénztárgépbe a vásárlás összegét. A piaci hangzavar életet lehelt a helyszínre. A burgonya ára 140-160 Ft között csordogált. A tejárusok sem ismerték a nyugtát. Mikor megkérdeztük, – tudna nyugtát adni a termékről? – Kerek szemekkel bámult s mintha nem hallotta volna a kérdést… eltűnt az asztaltól.
Kint az udvarban sem volt különb a helyzet. A butikosok sem ismerték a nyugta adási kötelezettséget.

Nemcsak a társadalmi civil szervezeteknek kellene „ellenőrzéseket” végezni, hisz ezek a feladatok a polgármesteri hivatal érdekeit is szolgálnák, mivel a nyugta s számlaadási kötelezettséget az állam írja elő. Ez a hivatalnak is bevételt jelentene!- nem is keveset! Az adó eltitkolása bűncselekmény, amit az állam keményen büntet! Ergo: – a falusi piacokat kiemelten, sűrűbben muszáj górcső alá venni! Itt virágzik a kontárkodás, a feketemunka..stb. Nem lehet különbséget tenni a városi s a falusi adócsalók között! Komolyan kell venni a közérdekű állampolgári bejelentéseket. – mivel több milliárd esik ki a büdzsé tarsolyából. Kormányunk gigantikus erőfeszítéseket tesz a feketemunka s az adócsalás visszaszorításában. Lejárt a „csákmáték” ideje!

Figyelmébe ajánljuk a NAV, illetve a NÉBIH hatóságoknak, Szeged és környéke piacainak sűrűbb ellenőrzését!

Szívesen részt venne ezekben a kiemelt feladatokban a Fogyasztóvédelmi Egyesületünk!

2012. október 19 -oil-

Leave a Reply 2765 megnézve, 1 alkalommal mai nap |