< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Eldurvult a kampány Romney fia behúzna Obamának – Különös vacsora Békít a katolikus egyház az elnökválasztási kampányban

| Mobile | RSS

Eldurvult a kampány Romney fia behúzna Obamának – Különös vacsora Békít a katolikus egyház az elnökválasztási kampányban

Eldurvult a kampány Romney fia behúzna Obamának – Különös vacsora
Békít a katolikus egyház az elnökválasztási kampányban

Az indulatokkal teli, eldurvult kampány hajrájában, ahol a „hazug”, „hiteltelen”, „szélkakas” jelzők röpködnek a levegőben, ahol Mitt Romney fia legszívesebben „behúzna egyet az elnöknek”, felüdülésként hatott az a csütörtöki katolikus jótékonysági vacsora, amelynek fővédnöke Timothy Dolan, New York érseke volt.

A katolikus egyházi vezetőkön kívül az üzleti és politikai elit, valamint médiasztárok is képviseltették magukat. A hagyományok szerint minden négy évben részt vesz, és beszédet mond a vacsorán a két elnökjelölt. Idén Barack Obama és Mitt Romney.

A karitatív esemény előtt Dolan bíboros több tiltakozó levelet kapott jobboldali csoportoktól, hogy idén zárja ki az abortuszt nem tiltó, a homoszexuális házasságot elviekben támogató elnököt. A bíboros a kérést megtagadta, és szellemesen így válaszolt: „Ha csak azt hívnám meg vacsorára, akivel egyet értek, vagy aki szent, valószínű, mindig egyedül vacsoráznék”.

Az egyre nagyobb befolyással rendelkező, energikus, kiváló szervező New York-i érseket XVI. Benedek pápa nemrégen kreálta bíborossá. Az amerikai sajtó máris a jövő pápáját látja benne. Amikor erről faggatták Rómában, a jó humorú főpap olaszul csak annyit mondott: „Nem beszélek angolul”.

Dolan bíboros minden megmozdulásával Amerika összefogásán fáradozik azzal a jelszóval, hogy több, ami az embereket összetartja, mint ami elválasztja. A New York-i érsek mind a Republikánus, mind a Demokrata Párt konvencióján áldást mondott.

A katolikus jótékonysági vacsorán a hagyományok szerint a két elnökjelölt könnyed, humoros beszédet mond, ami azt a célt is szolgálja, hogy a legádázabb harc közepette se feledkezzen meg senki a civilizált, emberi viselkedésről.

Mitt Romney nagy tapsot kapott, amikor arra utalt, hogy Barack Obama jó tanácsokat tudna adni XVI. Benedek pápának: ha valami probléma felmerül, fogjon mindent elődjére, II. János Pál pápára. Ez bevált Amerikában, jól jöhet a Vatikánban is. Romney emlékeztetett arra, hogy a nehéz kampányban mindenkinek kell egy személy, aki megnyugtatja, aki nélkül képtelen lenne a következő napot elkezdeni. Ő ezt megkapja gyönyörű feleségétől, Anntől, míg Obama Bill Clintontól. Romney nyilvánvalóan abból csinált viccet, hogy Bill Clinton hatékony segítsége nélkül Obama nem sokra menne. A média elfogultságát az eseményről szóló képzeletbeli főcímekkel így jellemezte: „Obamát felkarolják a katolikusok! Romney már megint a gazdagokkal vacsorázott!”.

Utalva az elhíresült Clint Eastwood-szereplésre a republikánus konvención, Barack Obama beszédének elején arra figyelmeztetett, hogy mindenki foglalja el székét, különben jön Clint Eastwood, és elkezd az üres székekkel kiabálni.

„A világpolitika nagy kihívás minden jelölt számára. Néhányan még emlékeznek arra, hogy a 2008-as külföldi utam után mennyien támadtak és celebként emlegettek, mert olyan népszerű voltam a tengerentúli szövetségesek között. Imponáló volt, ahogy idén Mitt Romney ezt a csapdát kikerülte” – utalt az elnök Romney nyári sikertelen londoni útjára.

A Waldorf Astoria luxus szállodában tartott jótékonysági vacsora mindenkinek jót tett. A kellemes, baráti hangulat oldotta a feszültséget, és nem utolsósorban ötmillió dollárt gyűjtöttek a szegényeknek. Másnap aztán visszatértek a jelöltek a kampányba, és folytatódott a sárdobálás.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |