< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Roma testvérházasság” Jeszenszky Géza visszautasítja a rasszizmus vádját

| Mobile | RSS

“Roma testvérházasság” Jeszenszky Géza visszautasítja a rasszizmus vádját

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet visszautasította az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádját az MTI-nek szombaton eljuttatott állásfoglalásában. A pénteken több honlapon megjelent cikk szerint a nagykövet egyik egyetemi előadásához tartozó jegyzetében előítéletek is szerepelnek.

Jeszenszky Géza azt közölte az MTI-vel, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

A diplomata ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy pénteken az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

A honlap szerint Jeszenszky Géza, az egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára a tavaszi félévben A posztkommunista Európa és annak nemzeti/etnikai problémái címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak, és ehhez kapcsolódott a jegyzete, amelyben – mint írták – forrásokkal alá nem támasztott előítéletek is szerepelnek. Megjegyezték, két egyetemi oktató és egy homoszexuálisjogi aktivista levelet írt neki, ebben felszólították, hogy írja át a könyvét, és kérjen bocsánatot.

A diplomata az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, a BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a cigányokról szóló fejezet – mutatott rá.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben tizenöt oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. „Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak” – hangsúlyozta.

Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével, és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. „Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom” – írta.

A volt külügyminiszter arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.

atv.hu, MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 408 megnézve, 1 alkalommal mai nap |