< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mindenkinél kopogtathat a jegyző, aki választásra jogosult

| Mobile | RSS

Mindenkinél kopogtathat a jegyző, aki választásra jogosult

2012. október 31. | hozzászólás | Közélet

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kedden este azt kezdeményezte, hogy a jegyző, illetve az általa megbízottak minden választásra jogosultat személyesen keressenek fel a választási regisztráció ügyében.

Gulyás Gergely (Fidesz), a választási eljárásról szóló törvényjavaslat egyik előterjesztője a testület ülését követően az MTI-nek elmondta, azt kezdeményezik, hogy ne csak a mozgásukban korlátozottak, hanem mindenki feliratkozhasson otthonában. Így szeretnének megfelelni az adatvédelmi hatóság személyesség biztosítására vonatkozó észrevételének. A kormánypárti politikus szerint a jegyzők megbirkóznak majd a feladattal, hiszen ezen hatáskörüket is átruházhatják másokra.

A kormánypárti politikus szerint a jegyzők megbirkóznak majd a feladattal, hiszen ezen hatáskörét is átruházhatja másokra. Mint mondta, elképzelésük gyakorlati megvalósítását az elfogadott törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet tartalmazza majd. Megjegyezte azonban, terveik szerint a jegyzők írásban előzetesen jelzik majd, mikor lesz lehetőség az otthoni regisztrációra 2013. szeptember 1. és december 31. között, sőt akár az is elképzelhető, hogy időpontot is kérni lehet majd erre.

„Ez egy zseniális megoldás, mert az alaptörvénnyel is összhangban van” – kommentálta Gulyás Gergely szavait újságíróknak a KDNP-s Salamon László, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke.

Hétfőn kerültek az alaptörvénybe a fő szabályok

Az Országgyűlés hétfőn szavazott arról a kormánypárti alkotmánymódosító javaslatról, amely az alaptörvénybe foglalta a választási regisztráció fő szabályait. 262 igen szavazattal, 84 ellenében – meghozott döntés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton – az internetes ügyfélkapun –, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző 15. napig.
Nem regisztrálhatnának levélben a választásokra a Magyarországon élők, de feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani, ha előbb az alkotmányügyi bizottság, majd a parlament is elfogadja azt a több mint hatvanoldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet, amelyet a fideszes Papcsák Ferenc nyújtott be a választási eljárási törvényhez.

A fideszes Lázár János által benyújtott javaslat eredetileg csak a választási regisztráció lehetőségét teremtette volna meg az alaptörvényben, de az indítványba később, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a feliratkozás részletszabályai is bekerültek.

Fel kell iratkozni a részvételhez

Ismert, Orbán Viktor július 27-én jelentette be, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál. Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap.

A feliratkozás kapcsán az elmúlt hónapokban éles vita bontakozott ki az ellenzék és a kormány között. Az ellenzéki erők szerint a létező választói névjegyzék és a „szavazók korlátozása” miatt nincs szükség erre az intézményre. Rogán Antal ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a választási feliratkozás intézményére szükség van, mert egy új képviselőválasztás csak így lesz megvalósítható és sikeres. A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség miatt is, az ő képviseletük csak és kizárólag ezzel a rendszerrel lehet biztosított.
• Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra, ezenkívül megszűnik a kampánycsend, továbbá átalakul a kampányfinanszírozás rendszere – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még szeptember 10-én, amikor újságírók előtt ismertette a választási eljárás tervezett változásait.

• A feliratkozás bevezetésének indokaként a politikus megerősítette: a határon túli „új magyar állampolgárok” – akik körülbelül félmillióan lehetnek addigra –, a Nyugat-Európában munkát vállaló magyarok – legalább 250-300 ezren – és a leszármazói jogon magyar állampolgárrá váló emberek – akiknek száma jelenleg megbecsülhetetlen – voksolása csak így bonyolítható le.

• Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta: álkonfliktusnak tartja a választói feliratkozásról kibontakozó vitát, a készülő törvényről szerinte viszont mindenképpen ki kell kérni az Alkotmánybíróság előzetes véleményét. Gulyás Gergely a lapnak korábban úgy nyilatkozott, hogy nem csökkentik a korhatárt, és az is kizártnak tekinthető, hogy az előzetesen feliratkozott, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következő voksolástól.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 985 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: