< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Új ház, autó és luxusutazás a korrupt határőrök “jutalma”

| Mobile | RSS

Új ház, autó és luxusutazás a korrupt határőrök “jutalma”

2012. október 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Korrupt határőröket leplezett le a Hír Televízió Riasztás című műsora. A bűnügyi magazinban aktív rendőrök arról számoltak be, hogy az átkelőhelyen és a zöldhatáron is együttműködnek a bűnözőkkel az egyenruhások. Olyan határrendészek is dolgoznak, akiket első fokon már letöltendő börtönre ítéltek korrupcióért.

A korrupcióról ma is aktív rendőrök beszéltek a Riasztásnak. A tompai határátkelőn a legjellemzőbb trükk az útlevelek úgynevezett utaztatása: a határőrök úgy hosszabbítják meg az okmány érvényességét, hogy a tulajdonos át sem lépi a határt. Ez az unión belüli tartózkodás szempontjából fontos.

Egy ilyen „ügyintézés” az útlevél gazdájának nagyjából 200-300 eurójába kerül, amelyből a legalizáló kolléga 50-100 eurót, a közvetítő pedig a maradékot kapja meg – árulta el a Hír TV-nek egy egyenruhás. A Riasztás forrásai szerint a tompai kirendeltség kétszáz fős állományának negyede lehet érintett a visszaélésekben.

A zöldhatáron és a határátkelőhelyeken is folyó áru- és cigarettacsempészés, valamint az embercsempészet nagy buli – fogalmazott a Riasztásnak az egyik rendőr, hozzátéve: a két helyettes tulajdonképpen felosztja egymás között, hogy kié a határátkelő és kié a zöldhatár; nem titok ez.

Gratuláció helyett számonkérés

A menekültek közül sokakat elfognak. De nem mindenkit. Több esetben is előfordult – a bűnügyi magazinnak nyilatkozó egyenruhás szerint –, hogy gratuláció helyett számonkérés érkezett a határrendészet osztályvezetőjétől, amikor határőrök nem a kijelölt helyükön, hanem azt elhagyva, más területeken fogtak el migráns csoportokat. A számonkérés azt sugallja, hogy ezeket a csoportokat nem kellett volna megfogni – tette hozzá. De a stabil hőkamerák elhelyezése után sem csökkent a migránsok mozgása; elég nagy területet lefognak, éjjel-nappal látnak, és mégis tudják a hézagokat, hogy hol kell jönni.

A férfi azt mondta: a korrupt egyenruhások évek óta ebből élnek, amelynek eredménye új ház, új autó és luxusutazások. Szerinte ez csak úgy működhet, hogy a parancsnoki állomány biztosítja a hátteret. Eddig 2003-ban és 2010-ben buktak meg korrupt határőrök Tompán. Idén nyáron több egyenruhást letöltendő börtönre ítéltek első fokon. Közülük öten ennek ellenére még mindig állományban vannak.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 1227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |