< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Megszűnt a klasszikus sertéspestissel fertőzött terület Nógrád megyében

| Mobile | RSS

Megszűnt a klasszikus sertéspestissel fertőzött terület Nógrád megyében

2012. november 11. | hozzászólás | nébih

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, az Európai Unió Bizottságának jóváhagyásával, a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket megszüntethette, mivel fenntartásának állat-járványügyi indoka megszűnt.
Még 2007 januárjában mutatták ki a vizsgálatok az első klasszikus sertéspestiseseteket a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban. A betegséget, a határokat nem ismerő vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult. A gyors és szakszerű állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően a sertéspestisnek a házi sertés állományra történő átterjedését sikerült megakadályozni. Ugyanakkor a vonatkozó hazai és uniós jogszabályok értelmében Nógrád megyében korlátozó intézkedéseket vezettek be, illetve mentesítési terv került kidolgozásra. A korlátozásokat és a mentesítési terv rendelkezéseit addig kellett alkalmazni, amíg monitoring program során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a betegség jelenlétét egyértelműen ki lehetett zárni. A több évi munka sikerrel zárult, így most az Európai Unió Bizottságának jóváhagyásával a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedések megszüntethetőek.

A korlátozó intézkedések feloldásának gazdasági jelentőségét külön szükséges hangsúlyozni, mivel a Nógrád megyei sertéstartók ezt követően előzetes vizsgálatok nélkül szállíthatnak hazánk más megyéibe élő sertést, és ami még fontosabb megszűnt a más tagországba történő élő sertés szállítás tilalma.
A vadászok esetében, pedig megszüntethető az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi (szerológiai és virológiai) vizsgálatot követően használhatták fel, illetve szállíthatták ki a fertőzött területről a Nógrád megyében kilőtt vaddisznók testét, illetve húsát.

Fontos kiemelnünk, hogy az Európai Unió tagországai közül elsőként hazánknak sikerült a vaddisznóállományt a klasszikus sertéspestistől – a jelentős anyagi ráfordítást és többletmunkát igénylő – orális immunizálás (szájon át felvehető vakcina) alkalmazása nélkül mentesíteni.
2012. november 10.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság
A NÉBIH megtalálható az interneten is:

Leave a Reply 366 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: