< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megalázta a tanárokat Balog Zoltán

| Mobile | RSS

Megalázta a tanárokat Balog Zoltán

2012. november 16. | 1 Hozzászólás | Közélet

Vérig sértette a pedagógusokat és szakszervezeteiket Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, miközben éppen holnap kell tárgyalnia az oktatási érdekképviseletek sztrájkbizottságával, amely során eldőlhet, lesz-e országos munkabeszüntetés.

A Gödöllői Hírek beszámolója szerint a tárcavezető egy szoboravatáson vett részt kedden a gödöllői Szent István Egyetemen, majd ezekkel a szavakkal búcsúzott a résztvevőktől: “Rohanok vissza a parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus- szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani…”

A sértő megjegyzés ellenére Balog Zoltán csupán tegnap, a botrány kipattanása után kért hivatalosan is elnézést a tanároktól. A miniszter szerint a pedagógus-szakszervezetekkel való tárgyalásokra készülve “izgalmában” hangzott el tőle a “szerencsétlen mondat”, de “nem állt szándékában senkit sem megbántani”. A holnapi tárgyalásokra utalva Balog hozzátette, továbbra is bízik abban, hogy “a pedagógustársadalom változatlanul a megegyezésre törekszik, hiszen ez szolgálja minden magyar érdekét”.

A szakszervezeteket azonban nem győzte meg a tárcavezető bocsánatkérése, holott vezetőik korábban lapunknak azt nyilatkozták, pozitív üzenetnek tartják, hogy a kormány részéről Balog Zoltánt jelölték ki a tárgyalásra és hatalmazták fel megállapodásra. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ugyanis többször vádolta nyilvánosan “felforgató tevékenységgel” az érdekképviseleteket. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, rendszeresen hallanak ilyen jellegű megnyilatkozásokat a kormány és a Fidesz részéről, sőt, a keddi, köznevelésről szóló parlamenti vitanapon is több lealacsonyító, sértő megjegyzés hangzott el a kormánypárti képviselőktől. “Balog Zoltán vagy Hoffmann Rózsa is úgy szokott megnyilatkozni a tanárokról, hogy az elmúlt 25 évben folyamatosan romlott a színvonal, rossz irányba mennek a dolgok, nem végezzük jól a munkánkat” – tette hozzá az érdekvédő.

Mint megírtuk, sértegetés híján sincs sok esély a holnapi megállapodásra, vagyis a sztrájk elkerülésére, mivel a szakszervezetek követelése ellenére sem tágít a kabinet a közoktatás államosításától, bár az erről szóló törvényjavaslathoz csaknem 100 kormánypárti módosító javaslat is érkezett. Ráadásul Balog Zoltán szerdán ismét az Uniót vádolta azzal, hogy a követelésükre nem tudják emelni a pedagógusok bérét – holott dokumentumok bizonyítják, hogy ezt a magyar kormány ajánlotta fel Brüsszelnek -, így nem valószínű, hogy a kabinet megadja a követelt 20 százalékos közszolgálati béremelést.

Molnár Richárd / Népszava

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: