< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, főszerkesztő blogja, Katasztófavédelem, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Riport, White House / Blog article: Szatmári Imre tü. ezredest kérdeztem a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi változásokról…

| Mobile | RSS

Szatmári Imre tü. ezredest kérdeztem a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi változásokról…

Az ezredes úrral nem ez az első beszélgetésünk a kinevezése óta. A változások passzát szele elérte a BM OKF -et is. A Szervezet átalakítása, mind szakmai, mind oktatásügyi, mind pénzügyi…stb területeken gigantikus átalakulást eredményezett ezen a területen. Növekedtek a feladatok, új célok s eszközök határozták meg a fejlődés irányát. Társadalmi önkéntes szervezetek alakulása kiemelt feladattá vált. Támogatásuk szakmai szempontokat is vetett fel. Ennek jelentőségéről Dr. Bakondi György dandártábornok Úr is kiemelten foglalkozik.- hisz ez a kormányunk egyik zászlós hajója.

– A 2012-es év változásokat hozott a Katasztrófavédelem életében, ezek hogyan érintették Csongrád megyét?

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetében is jelentős változásokat hozott az új állománytábla, és az új szervezeti egységek megalakulása. Ez utóbbiak közé tartozik az október elsején dr. Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója által átadott Ruzsa Hivatásos Tűzoltó Őrs, és jövőre tervezzük Kisteleki Hivatásos Tűzoltó Őrs megalapítását. Szervezetünk hatékonyságát segíti az az új vízszállító gépjármű is, amely a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságra kerül rövidesen. És alapvetően javítja lehetőségeinket, hogy ebben az évben nőtt a beavatkozó állományunk létszáma.

– Hogyan alakult a 2012-es esztendőben a beavatkozások száma?

Az idei évről elmondható, hogy megnőtt ez a szám: február végén, illetve márciusban, továbbá július és szeptember között az aszály miatt keletkezett több tűz. Ezek főként avartüzek voltak, a kisebb számú erdőtűz esetében is még az aljnövényzet eloltásával sikerült megakadályozni, hogy a lángok a lombkoronát elérjék. A nagyobb számú tűzeset magasabb költséget is jelent, így például március első két hetében öt és félmillió forintot tett ki az ezekre a beavatkozásokra fordított keret.

Többször működtünk közre a szomszéd megyékben keletkezett tüzek oltásában is, a Csongrád megyei vegetációs tüzek közül egyik legjelentősebb a Csanyteleken keletkezett tűz volt, amelyet vélhetőleg szándékos gyújtogatás okozott. Itt komoly területeken pusztítottak a lángok, azonban Baks polgármesterével, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkkal történt egyeztetés eredményeként a terület rekultivációra került, és az itt lakók körében tájékoztatási kampányt folytattunk a szándékos gyújtogatás jogi következményeiről. A belterületi tűzesetek közül azt a csongrádi esetet emelhetjük ki, amelynél egy hatlakásos társasházban csaptak fel a lángok, és négy lakás teljesen ki is égett.

– Ebben az évben a Katasztrófavédelem regionális munkaegészségügy új bázisa valósult meg az igazgatóságon.

A 2012-es évben kezdte meg működését a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen kialakított Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ (TEPMEK), amely Csongrád megye mellett Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye katasztrófavédelmi igazgatóságai számára is biztosítja a szolgáltatást az egészségügyi és pszichológiai felmérések területén.

– Az elméleti és gyakorlati szakmai ismeretek fejlesztése fontos szerepet kell, hogy betöltsön a Katasztrófavédelem munkatársai esetében.

Szintén ebben az évben kerültek kialakításra a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség épületében a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Területi Oktatási Központ (KOKTOK) helyiségei. A tanterem, illetve a hozzá tartozó szállások szintén a négy megye katasztrófavédelmi szakemberei számára szervezett képzéseknek ad helyszínt. Ez év novemberében már itt történik a megye tűzoltógépjármű-vezetőinek elméleti képzése is, amely a gyakorlati oktatással párosulva segíti a vezetőket a kiélezett közlekedési helyzetekben, nagy sebességfokozatban, gyors döntési szituációk hatékony megoldásában.

A tűzoltók képzése is átalakult 2012-től kezdődően. A megyében tizenkilencen kezdték meg tűzoltó tanulmányikat az új rendszerben, akik szeptemberben a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában két hónapos képzés során sajátították el a közös rendészeti modulban rögzített ismereteket, és most a fővárosban, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Oktatási Központjában teszik teljessé ismereteiket. A dél-alföldi négy megye új tűzoltóinak következő generációja viszont már itt, Szegeden, a KOKTOK keretei között kapják meg a szolgálathoz szükséges szakmai képzést.

2012.november 20 -oil-

Leave a Reply 3738 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: