< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Több mint kétszáz tonna, nyilvántartásban nem szereplő cukrot foglaltak le az élelmiszerbiztonsági hatóságok

| Mobile | RSS

Több mint kétszáz tonna, nyilvántartásban nem szereplő cukrot foglaltak le az élelmiszerbiztonsági hatóságok

2012. november 20. | hozzászólás | nébih

Három településen is (Nagykáta, Akasztó, Ács) nyilvántartásban nem szereplő cukorszállítmányokat foglaltak le a hatóságok az elmúlt héten. A cukor kereskedelemben tapasztalható visszaélések a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) között kialakított szoros együttműködés során kerültek a hatóságok látómezőjébe.

2012. november 13.-án Nagykátán a NAV bejelentését követően került sor ellenőrzésre, melyben a NÉBIH kiemelt ellenőrzéssel foglalkozó csoportja és a Pest Megyei Kormányhivatal (KH) munkatársai vettek részt közösen. A cukor forgalmazója – egy sárospataki székhelyű cég – bérmunkában végeztette a külföldről beszerzett, nagykiszerelésű kristálycukor 1 kg-os kiszerelésbe történő csomagolását. A cukor részben francia (24 150 kg, azaz egy kamionnyi), részben lengyel származású (375 kg korábbi csomagolásból származó) volt.

A sárospataki vállalat által megbízott három csomagoló közül kettő, egy akasztói és egy nagykátai cukorcsomagoló vállalkozás illegálisan működött. A bejelentés nélküli tevékenységgel előállított termékek forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott cukor visszavonását a Pest Megyei KH illetékes igazgatósága azonnali hatállyal elrendelte.

2012. november 16-án Ácson újabb nyilvántartásba vétel nélküli cukorcsomagoló üzemet találtak. A vállalkozás telephelyén 226 tonna – francia, lengyel, litván származású – cukor volt részben már becsomagolt állapotban. A tények feltárása jelenleg folyamatban van, az üzem működését a Komárom Megyei KH illetékes kerületi hivatala azonnali hatállyal felfüggesztette, és az ott található cukrot zárolta.

A nagykátai és az ácsi ellenőrzésről fénykép- és, videó felvételek készültek, amelyek letölthetők a NÉBIH honlapjáról:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/11_20_cukor_ellenorzes.html
2012. november 20.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Leave a Reply 488 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: