< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Augusta Ada Lovelace angol matematikus, Lord Byron lánya 160 éve halt meg

| Mobile | RSS

Augusta Ada Lovelace angol matematikus, Lord Byron lánya 160 éve halt meg

2012. november 22. | hozzászólás | Kultúra

Augusta Ada Lovelace angol matematikus, Lord Byron lánya, az első számítógép-programozó 160 éve, 1852. november 27-én Londonban halt meg.

George Gordon Byron költő és Annabella Milbanke leányaként London egyik külső, előkelők lakta részében született 1815. december 10-én. Szülei két hónappal születése után elváltak, apja örökre elhagyta Angliát, személyesen nem is ismerte őt, bár a költő nyomon követte leánya neveltetését.
Magántanároknál, majd önerőből tanult, később Augustus de Morgan, a londoni egyetem matematikaprofesszora kísérte figyelemmel tanulmányait. 1835-ben feleségül ment William King báróhoz, aki 1838-ban earli rangot kapott, így lett Lovelace grófnéja. Három gyermekük született.
Már 1833-ban megismerte Charles Babbage matematikust, aki számítógépet tervezett, hogy megkönnyítse a csillagászati, hajózási táblázatok készítését. A gép működési elvét egyedül Miss Byron értette meg, ezért munkakapcsolaton alapuló barátság szövődött köztük.
Ada 1843-ban lefordította és jegyzetekkel látta el Luigi Federico Menabrea olasz matematikus és mérnök franciául írott cikkét, amely Babbage analitikus gépével foglalkozott. A fordítást Babbage-nek is megmutatta, aki megkérdezte, miért nem fejtette ki a saját nézeteit is. Ezért megírta a cikk bővített változatát, melyben az analitikus gépet Jacquard szövőszékével (1803) hasonlította össze: „Az analitikus gép algebrai mintákat sző, Jacquard szövőszéke pedig virágokat és leveleket.” Azt javasolta Babbage-nak, hogy ne decimális, hanem bináris formában tárolja a számokat. Azt is ő találta ki, hogy a géppel miképpen lehetne többször is végrehajtatni egyetlen utasítássorozatot. A tudomány az általa fordított és jegyzetekkel ellátott cikket tekinti az első számítástechnikai publikációnak.
Az ún. háromtest-problémával, a Nap, Föld és Hold egymásra hatásának számításával is foglalkozott. (Írásait A. A. L. szignóval jelölte, akkoriban egy nő, ráadásul főrangú nő, nem írhatott újságcikket vagy tudományos értekezést.)
Később a szerencsejáték rabja lett (talán apjától örökölte ezt a káros szenvedélyt), és megpróbált kidolgozni egy matematikai szisztémát. Nagy veszteségei lehettek, mert el kellett zálogosítania ékszereit, amit csak halálos ágyán vallott be férjének és anyjának. Minderről csak keveset tudni, mert Babbage a halála előtt megsemmisített minden feljegyzést, amely akkor már régen halott munkatársát lejáratta volna.
Ada Lovelace 37 évesen, 1852. november 27-én rákban halt meg Londonban.
1980. december 10-én, a születésnapján az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma elfogadta az új ADA programozási nyelvet, amelyet róla neveztek el. A Microsoft-termékek eredetiségét igazoló hologramon is az ő képe látható, szülőhazájában pedig róla nevezték el a női tudósokat népszerűsítő napot.

forrás:MTVA hirlevél

Leave a Reply 1254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: