< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: 78 hektó hamisított bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

| Mobile | RSS

78 hektó hamisított bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

2012. november 29. | hozzászólás | nébih

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői több mint 7800 liter, 80%-ban nem szőlő eredetű, forgalomba nem hozható termékeket találtak egy jánoshalmai vállalkozásnál.
Az eljárás elindítását egy kereskedelmi ellenőrzés során vett minta vizsgálati eredményei indokolták. Ezt követően a hamisított borászati tételeket az előállító jánoshalmai telephelyén tartott vizsgálatkor mintázták az ellenőrök. A mintákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóság laboratóriumában vizsgálták. Az eredmények több tételnél is azt bizonyították, hogy azok tényleges alkoholtartalmának 80%-a nem szőlő eredetű. Több megmintázott termék hibás íze és illata miatt nem felelt meg a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletben előírtaknak.
A vállalkozást először 30 napos ideiglenes bezárással szankcionálták, majd – mivel a tiltott cselekményt két éven belül ismételten elkövette – működési engedélyét is visszavonták.
A hatóság szigorú döntésében az is szerepet játszott, hogy a vállalkozás nem tartotta be a nyilvántartási, bizonylatolási és jelölési kötelezettségeket és pincekönyvet sem vezetett. A borászati tételeket tartalmazó tartályokon a jelölés hiányos volt, a termékek pincekönyv szerinti megnevezése és mennyisége nem szerepelt. Emellett a borászati üzem telephelyén 2012. augusztus előtt végrehajtott borászati műveleteket, készletmozgást nem vezették be a pincekönyvbe.
A működési engedély visszavonásán felül a vállalkozó milliós bírságra számíthat, a hamisított borászati termékek ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága jár el. A bírság pontos összegét az eljárás későbbi szakaszában határozzák majd meg.

Frum Zsuzsa

kommunikációs referens

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Elnöki Titkárság

Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 24.

Leave a Reply 388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: