< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A közigazgatás is készen áll a téli rendkívüli helyzetek kezelésére

| Mobile | RSS

A közigazgatás is készen áll a téli rendkívüli helyzetek kezelésére

A közigazgatás is készen áll a téli rendkívüli helyzetek kezelésére (+ videó)

„A Jó Állam feladata az, hogy állampolgárait minél hatékonyabban tudja kiszolgálni, ennek része az is, hogy a védelmi igazgatási rendszer is az állampolgárok biztonságérzetének növelését szolgálja”- mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára ma Budapesten. Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a közigazgatás is felkészült a téli időjárásból adódó rendkívüli helyzetek kezelésére. Közlemény.

Megkezdődött a felkészülés a télen várható rendkívüli időjárásra, amelyben a megyei védelmi bizottságoknak és elnökeiknek, a fővárosi és megyei kormánymegbízottaknak fontos feladat jut. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2012. január 1-jén megújult a megyei, fővárosi védelmi igazgatási rendszer, az ezzel kapcsolatos igazgatási és védelmi feladatok végrehajtása, irányítása a területi államigazgatás koordinációjáért is felelős kormánymegbízottakhoz került. „ A kormánymegbízott tehát védelmi ügyekben, rendkívüli helyzetekben azonnali intézkedéseket tehet és kell is tennie” – tette hozzá Szabó Erika, majd azzal folytatta, hogy 2013 januárjától a járási hivatal vezetői a kormánymegbízottakéhoz hasonló jogosultságokkal bírnak majd. Hozzátette: a felkészülés már megkezdődött, az intézkedési tervek elkészültek, hatósági ellenőrzések zajlanak, hogy minden készen álljon ahhoz, hogy egy esetleges rendkívüli helyzet orvosolható legyen.

Bakondi György – aki a kormány megbízásából február végéig kormánymegbízottként irányítja és koordinálja a téli felkészülésre vonatkozó feladatokat – azzal egészítette ki az államtitkár által elmondottakat, hogy a januárban életbe lépett katasztrófavédelmi törvény értelmében a megyei és helyi védelmi bizottságokban a katasztrófavédelem tisztje is komoly felelősséggel rendelkezik. A kormánymegbízott beszélt azokról a lépésekről is, amelyekkel az elmúlt hónapokban a katasztrófavédelem felkészült minden olyan nehézségre, amellyel hazánkban számolni lehet. Többek között megtörtént az egyes települések kockázatainak felmérése és elemzése, ezek alapján veszélyességi kategóriákba sorolásuk, elkészültek az egyes kockázati tényezők megelőzését és kezelését segítő tervek. Újjászerveződött a polgári védelem rendszerének egésze is, megyénként speciális képességekkel rendelkező, gyorsan mozgósítható mentőszervezetek alakultak. A további feladatok között megemlítette, hogy az elkövetkező napokban, hetekben több hatóság bevonásával ellenőrizni fogja a katasztrófavédelem, hogy milyen és mekkora készletek állnak rendelkezésre a védekezéshez, az érintett szervezetek megteszik mindazokat az intézkedéseket, amelyek szükségesek az akadálytalan munkavégzéshez. A főigazgató elmondta: mindarról pedig ami most történik, a lakosság megkapja a számára szükséges információkat, katasztrófaveszély vagy veszélyhelyzet esetén, pedig közérdekű közleményekben tájékoztatja őket a katasztrófavédelem.

(Sajtó Főosztály, KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)

Leave a Reply 535 megnézve, 1 alkalommal mai nap |