< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az auschwitzi haláltábort idézték a Blaha Lujza téren és az Astorián

| Mobile | RSS

Az auschwitzi haláltábort idézték a Blaha Lujza téren és az Astorián

A Neonáci Ellenes Mozgalom (NEM!) aktivistái figyelemfelkeltő performanszot szerveztek péntek reggel Budapesten. A koncentrációs táborok rabruhájába öltözött fiatalok a vasárnap délutáni tömegdemonstráció meghívóit osztogatták a munkába igyekező embereknek.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Fiatalok önkéntes csoportja figyelemfelkeltő performanszot szervezett péntek reggel Budapesten a Blaha Lujza téren és az Astorián. A koncentrációs táborok rabruhájába öltözött fiatalok a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány által kezdeményezett, vasárnap délutáni, nácizmus elleni tüntetés meghívóit osztogatták a munkába igyekező embereknek.

Mint ismeretes, Gyöngyösi Márton hétfőn a parlamentben arról beszélt, itt lenne az ideje listázni, hogy Magyarországon és „különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Az atv.hu-nak a performansz szervezői elmondták, a jelmezekkel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a második világháború során kivégzett 6 millió zsidó áldozatot is listázták a kivégzésük előtt.

Nem ez volt az első neonáci megnyilvánulás

Ahogy beszámoltunk róla, Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti javaslata nem az első neonáci megnyilvánulás a Jobbik részéről. A párt és a holdudvarához tartozó szervezetek, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a különféle gárdák, valamint a párt közeli lapok évek óta mérgezik a társadalmat uszító szövegeikkel. A lenti videón a közelmúlt néhány ilyen esetét idézzük fel.

Cikkünk folytatásában pedig az elmúlt egy év, témához kapcsolódó ügyeit összegeztük:

2011. augusztus 9. „Mi majd le merünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”

A Jobbik-közeli HVIM elnöke szerint el kell jutniuk egy szintre: „arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljanak”.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 2011-ben 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Sziget nevű fesztivált. Az eseményen Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Dér Zsolt, a szervezet tagja tartott szélsőségesen antiszemita előadást a gerilla hadviselésről. Tyirityán a többi között arról beszélt, hogy el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”. A Betyársereg – amely a Jobbik stratégiai szövetségese 2009 óta – vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: „arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk”. „Mikor az izraeliek ide fognak jönni harckocsikkal vagy bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön?” – kérdezte, majd azt firtatta: „bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” A közönség soraiból többen azt kiabálták, hogy „lesz”, majd kitört a taps.

2011. augusztus 10. Gyurcsány és Orbán agyonlövéséről beszéltek

A Jobbik fesztiváljának nevezhető Magyar Sziget szombati Sajtóklubjában Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő, Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselők elemezték az aktuális politikai helyzetet. Toroczkai Breivik norvég tömeggyilkos szörnytettére utalva leszögezte: nem fog virágot vinni az áldozatok sírjára. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy „vajon a Magyar Szigeten hányszor hallottuk egymás szájából, hogy agyonlőném Kalasnyikovval, mondjuk a Gyurcsányt. Ki nem mondta legalább egyszer? Kinek a száját nem hagyta el ilyesmi, hogy agyonlőném ezt a rohadt Gyurcsányt, vagy mostanában Orbán Viktort? Vállalom: én is nagyon sokszor mondtam, hogy agyonlőném Gyurcsány Ferencet…” Toroczkai azt is kijelentette, „még nagyobb szívességet tettünk volna a magyarságnak, ha tizenéves korában, a KISZ-táborban lőttük volna agyon” a korábbi miniszterelnököt. A közönség tapssal jutalmazta az előadót, Pörzse és Z. Kárpát képviselők egy szóval sem határolódtak el a hallottaktól.

2011. szeptember 26. Antiszemita rigmusok a palesztin tüntetésen

„Mocskos zsidók, mocskos zsidók!” Antiszemita rigmusokat zengtek a Jobbik-szimpatizánsok az önálló Palesztina elismeréséért tartott demonstráción a Parlament előtt.

A tömeg egy része palesztin-, egy másik része pedig Jobbik-szimpatizánsokból, valamint olyanokból tevődött össze, akik a tüntetésben csupán egy antiszemita demonstráció lehetőségét látták. A Jobbikból többen is megjelentek az eseményen: ott voltak Gyöngyösi Márton és Staudt Gábor képviselők, valamint Hegedűs Lóránt lelkész.

2011. október 15. Hitler-hasonmással masíroztak a jobbikosok

Fáklyás megemlékezést tartott Olaszliszkán a Jobbik és néhány hozzájuk csapódó szervezet az öt éve brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos emlékére. A feketeruhás gárdisták a cigánysoron átmasírozva koszorúztak a tragédia helyszínén felállított emlékhelynél. Az eseményen a többi között Zagyva Gyula, a jobbik parlamenti képviselője is beszédet mondott. A tömegben a gárdistákkal együtt vonult egy Hitler-hasonmás.

2012. február 7. Gyöngyösi: a zsidók itt nemkívánatosak

Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi szóvivője nagy botrányt kavart egy nyilatkozatával. A képviselő a Jewish Chronicle című lapban „fantasztikus üzletnek” nevezte a magyarországi holokauszt áldozatainak száma körül zajló „ugrándozást” és közölte: „a zsidók itt nálunk nem kívánatosak”. Gyöngyösi később ehhez hozzátette: “Magyarországon és világszerte él és virágzik az izraeli etnobiznisz”. A Jobbik képviselője úgy véli, hogy ezért a „zsidóknak nincs joguk arról beszélni, ami a második világháború alatt történt” és kifejezte támogatását Irán külpolitikai céljai mellett, amelyek között Izrael elpusztítása is szerepel. Szerinte Izraelt „terroristák alapították”, az izraeliek „nőket és gyermekek gyilkolnak és ma „faji gyűlöleten alapuló, náci rendszer”. A jobbikos vezető Liebermant Goebbelshez hasonlította, mert szerinte az izraeli külügyminiszter „tiszta náci”.

2012. április 3. Vérvád a parlamentben

A jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg.
A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró “külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.

2012. május 16. Genetikai vizsgálatot kért egy jobbikos

Egy egészségügyi cég genetikai szakértői leletben állapította meg a Jobbik egyik képviselőjéről, hogy nincsenek roma vagy zsidó felmenői.

A zala megyei jobbikos képviselő azért csináltatta meg a Nagy Gén Kft-nél a vizsgálatot, hogy bizonyítsa „fajtisztaságát” a választóknak. A szakvélemény utolsó bekezdése szerint: a politikus esetében nem találtak roma- és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A cég társtulajdonosa, Benedek Tibor olimpiai vízilabdázó a hír hallatán bejelentette: sokkolták a történtek és kiszáll a Kft-ből.

2012. május 28. HVIM-vezető: a Dunába lesznek lőve a zsidók

Incze Béla, a Jobbik-közeli Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik vezetője mocskolódó feliratokat festett a Duna-parti mártíremlékműre: „Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, „Oda lesztek belelőve.” A jobbikos országgyűlési képviselő Zagyva Gyula – a HVIM elnöke – kijelentette: bármilyen zsidó emlékmű meggyalázását nyugodtan lehet “piszlicsáré ügynek” nevezni.

Vasárnap délután 15 órától a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezésére a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány tömegdemonstrációt szervez a Kossuth térre, tiltakozásul Gyöngyösi Márton jobbikos képivselő kijelentései ellen. A tüntetés soha nem látott széles összefogást eredményezett, beszédet mond Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 mozgalom egyik vezetője is. A rendezvényhez csatlakozott a Raoul Wallenberg Egyesület, az Országos Örmény Önkormányzat, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt, a Magyar Nők Szövetsége, a Magyar Antifasiszta Liga, a MEASZ Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért, a Nemzeti Kör, az Izraeli Kulturális Intézet, a Magyar zsidó Kulturális Egyesület, a Radnóti Miklós Antirasszista Díj Alapítvány, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége, a Népszava napilap, a Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom, valamint a Jövőképp! Egyesület. A tömegdemonstrációt az ATV és a Klubrádió is élőben közvetíti!

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 731 megnézve, 1 alkalommal mai nap |