< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hatalmas meteort láttak Magyarország felett

| Mobile | RSS

Hatalmas meteort láttak Magyarország felett

2012. november 30. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Csütörtök délután 17 óra 50 perc körül zölden izzó meteor volt látható hazánk felett – írja több olvasó levelére hivatkozva az Időkép.hu, és ezt az [origo] több olvasója is megerősítette. Az erős fénnyel világító meteort a fővárosban, Kecskeméten, Szegeden, Velencén és Nyíregyházán is látták, sőt egy szlovákiai olvasónk is felfigyelt a jelenségre. Egy amatőrcsillagásznak sikerült lefilmezni a jelenséget.

Ha ön is látta a meteort, esetleg le is fényképezte csütörtök délután, írjon a hirugyelet@origo.hu címre!

“Tűzijáték-szerűen ívelt hatalmas fénnyel, és a végére kettévált” – írta az Időkép.hu egyik kecskeméti olvasója. Csütörtökön 17 óra 50 perc körül az ország számos pontján igen fényes, zölden izzó meteort láttak. Az [origo] olvasói is arról számoltak be, hogy zölden vagy kékeszölden világító fénycsóvát láttak, többen fehérnek látták a fényt, és a jelenség négy-öt másodpercig tartott. A meteornak több beszámoló szerint “pokolian erős” fénye volt.

Kecskemét mellett Budapestről, Nyíregyházáról, Ceglédről, Kalocsáról, Szegedről, Miskolcról és Szentesről is észlelték a meteort. Valószínűleg a jelenség a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen.

Egy szlovákiai olvasónk jelezte, hogy látta a meteort, azt írta: “Dobrából Királyhelmecre tartó utam során az autóból megpillantottam, hogy a felhők felett valami nagyon fényes csíkot húz. A meteort talán egy másodpercre láttam teljesen, amikor egy keskeny sávba ért, ahol nem voltak viharfelhők.”

A Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület egyik kamerája rögzítette a jelenséget, amely a kamera adatai szerint 17:46:29 és 17:46:33 között történt.

Rakétának, tűzijátéknak hitték először

“Jászberényben egy áruház parkolójában láttam, azt hittem, hogy egy pirotechnikai eszköz” – írta jászberényi olvasónk. Szolnoki olvasónk a kocsijából figyelt fel a jelenségre: “Körülbelül 17 óra 55 perkcor egy izzó fénycsóvát láttam, nagyon alacsonyan szállt, és darabokban hullott le. Először arra gondoltam, hogy katonai rakéta, de láttam, hogy nagyon hosszú tűzcsóvát húzott maga után”.

Két nyíregyházi olvasónk is jelezte, hogy az ország keleti részén is észleleték a jelenséget: “3-4 másodperces felvillanás volt” – írta egyikük. Velencén valaki azt hitte, hallucinál, egy olvasónk ezt írta: “Velencén is jól látható volt a meteor, egy járókelő meg is kérdezte tőlem, hogy láttam-e, vagy ő hallucinált”.

Gödöllőn a Szent István Egyetem Kollégiumának területén is látható volt a jelenség. Ott tartózkodó olvasónk így számolt be az élményről: “Jobbról balra zuhant lefelé, szélesebb volt, mint egy hullócsillag, és a végén valóban kettévált. Egészen erős fényű volt, először azt gondoltam, hogy egy tűzijáték lehulló ága”.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 742 megnézve, 1 alkalommal mai nap |