< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be Japán

| Mobile | RSS

Újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be Japán

1200 milliárd jen értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a japán kormány, amely két hónapon belül már a kabinet második kísérlete az elemzők szerint recesszióba csúszó japán gazdaság fellendítésére.

A csomagot a kormány a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására, a munkahelyteremtésre, valamint a szociális segélyek növelésére költi majd. Egyebek mellett 132 milliárd jut idősotthonokra, 110 milliárd a segélyen élők munkához juttatására és 95,1 milliárd a kkv-k helyzetbe hozására. A központi kabinet 880 milliárdot áll a csomagból, amelyhez a prefekturális kormányzatok is hozzájárulnak.

A miniszterelnöki hivatal várakozásai szerint a csomag 0,2 százalékkal fogja emelni a japán GDP-t és 80 ezer munkahelyet fog teremteni. Az újabb élénkítésről azután döntött a kabinet, hogy a szigetország GDP-je csökkent a harmadik negyedévben, és a folyamatosan romló kereskedelmi adatok alapján elemzők szerint már enyhe recesszióba lépett Japán.

Ennek ellenére pénteken közzétett adatok szerint októberben négy hónap után először nőtt a japán ipari termelés értéke. Az 1,8 százalékos bővülést elemzők meglepőnek nevezték. A növekedés az ipari minisztérium szerint elsősorban az egyes okostelefon-alkatrészek iránti megnövekedett ázsiai keresletnek köszönhető.

Ugyanakkor a pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint a szigetország kereskedelmi deficitje közel 50 százalékkal nőtt november első tíz napjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A munkaerő-piaci helyzet sem javult, az egy munkakeresőre jutó állásajánlatok aránya csökkent, míg a munkanélküliség továbbra is a – Japánban relatíve magasnak számító – 4,2 százalékon áll.

Noda Josihiko miniszterelnök pénteken közölte, hogy a jövő év március végéig tartó üzleti év vége előtt újabb élénkítő csomagot kíván összeállítani, ugyanakkor erre vélhetően már nem lesz lehetősége, mivel az általa vezetett Japán Demokrata Párt felmérések szerint súlyos vereséget fog szenvedni a december 16-án esedékes előre hozott választásokon. A győzelemre esélyes ellenzéki Liberális Demokrata Párt a jegybank függetlenségének csökkentését és agresszív monetáris lépéseket helyezett kilátásba hatalomra jutása esetére.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 416 megnézve, 1 alkalommal mai nap |