< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megvesszük az E.ON gázüzletágát

| Mobile | RSS

Megvesszük az E.ON gázüzletágát

A kabinet az ellátásbiztonságra törekszik, A vételi szándéknyilatkozatot aláírták a felek, a tranzakcióra két hónapot kell várni

A magyar állam a földgáztárolás területére is kiterjeszti tevékenységi körét (Fotó: MTI – Miniszterelnökség – Árvai Károly)
A magyar állam a földgáztárolás területére is kiterjeszti tevékenységi körét (Fotó: MTI – Miniszterelnökség – Árvai Károly)

Aláírta tegnap az E.ON Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage megvásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója. A tényleges adásvétel január végéig esedékes.

Létrejött a szándéknyilatkozat az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról. A megállapodást tegnap az Országházban írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója. A kormányfő sajtófőnöke szerint az ügyletről szóló adásvételi szerződést december tizenötödikéig véglegesítik, és legkésőbb 2013. január 31-ig alá is írják a felek. „Magyarország az energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze” – hangsúlyozta Havasi Bertalan. Megjegyezte: a szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében fejezték ki szándékukat a jóhiszemű és a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalások lebonyolítására annak érdekében, hogy az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a kockázatok elfogadható kezelése mellett átruházzák az MVM-re. Lapunk már tegnapi számában hírt adott arról, hogy várhatóan még karácsony előtt megállapodás születhet az E.ON Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage megvásárlásáról. Már az első Orbán-kormány idején felvetődött, hogy az állam visszavásárolná az akkor még a MOL-csoport érdekeltségébe tartozó földgázüzletágat, de végül a tranzakció nem jött létre. A társaság az állammal is tárgyalt az adásvételről, de a 2002-ben létrejött új kormány jelezte, nem tartja szükségesnek a gázüzletág megvételét.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, a földgázszolgáltatás államosításával lehetőség nyílik arra, hogy az állam – ha versenyképességi tényezőként tekint a gázárra – a profitmaximálás helyett alacsonyabb áron adja a gázt, vagy legalább enyhítse a világpiaci folyamatokból adódó emelkedés mértékét. Szerinte a hosszú távú szerződések újrakötésekor is kedvezőbb feltételeket alkudhat ki az állam a jelenleginél.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |