< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Növény-egészségügyi korlátozás a kőris növényekre és faanyagra

| Mobile | RSS

Növény-egészségügyi korlátozás a kőris növényekre és faanyagra

2012. december 1. | hozzászólás | nébih

Az Egyesült Királyság és Írország 2012. október végétől növény-egészségügyi korlátozást vezetett be a kőris növényekre és faanyagra. A korlátozást a Chalara fraxinea nevű gomba Brit-szigeteki észlelése indokolta, s nagy jelentőségű kőrisfáik megvédése érdekében hozták.
A Chalara fraxinea nevű gomba kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz. 2007 óta szerepel az EPPO figyelemfelkeltő („Alert”) listáján. EU-szinten vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt Európában, 18 országában van jelen különböző mértékben.

A kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben (erdőkben) megtalálták. Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőségünk a kórokozó elleni hatékony védekezésre.

Mivel Magyarországon – csakúgy, mint a kontinens többi országában – nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület, hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba. A fenti szaporítóanyagon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást.

A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (pl. parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura. A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik.

Tájékoztatónk a NÉBIH honlapján is megtalálható:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/11_30_Chalara_fraxinea.html

2012. december 1.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Leave a Reply 435 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: