< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY Tájékoztató a hétvége téli időjárás tapasztalatairól

KÖZLEMÉNY Tájékoztató a hétvége téli időjárás tapasztalatairól

2012. december 11. | hozzászólás | Katasztófavédelem

A havazás, a helyenként viharos erejű szél és a hófúvások miatt a hétvégén is több helyen síkos útfelületek és hótorlaszok alakultak ki, és az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem és az együttműködő szervezetek, valamint a közműszolgáltatók szakembereinek a segítségére.

A hétvége során tizenhét megye és a főváros területét fedte be hótakaró. A legtöbb helyen még nem alakult ki összefüggő hóréteg, de Somogy megyében helyenként a 30 centimétert is elérte a hó vastagsága.

A legalacsonyabb hőmérsékletet, -13 fokot Csongrád megyében mérték, de több megyében is mértek -10 foknál hidegebbet.

A hétvégén összesen 178 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük ötvennégyet a kihűléstől. A mentők kilencvennyolc embert láttak el, ők a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben sérültek meg, kórházi ellátásban hat embert kellett részesíteni, továbbá húszan szenvedtek szén-monoxid mérgezést.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrök és a karitatív szervezetek a hétvégén összesen 2188 szakemberrel és 1118 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.

Átmenetileg két település – Bácsszentgyörgy, Lovászhetény–Pusztakisfalu – volt elzárva a hó miatt, valamint Baranya megye négy településén – Egyházasharaszti, Old, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu – a vízszolgáltatás szünetelt. Mezőhegyes és Battonya között a vasútvonal hótorlaszok miatt volt járhatatlan.

Az ország hét megyéjében – Bács, Baranya, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna, Zala – összesen 444 jármű akadt el hótorlaszok, illetve egyéb akadályok miatt a hétvégén. Átmeneti útlezárások voltak az ország déli és dél-keleti megyéiben, továbbá korlátozásokat vezettek be a teherforgalom vonatkozásában és egyes útszakaszokon a hólánc használata is kötelező volt. A szerbiai hóhelyzet miatt a röszkei határátkelőt a teherforgalom elől lezárták.

Budapest, 2012. december 10.

Hajdu Márton tű. százados
helyettes szóvivő