< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Fekete György visszautasította az antiszemitizmus vádját és visszapörkölt Szörényi Leventének

| Mobile | RSS

Fekete György visszautasította az antiszemitizmus vádját és visszapörkölt Szörényi Leventének

2012. december 16. | hozzászólás | Kultúra

Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia szombati közgyűlését, ahol többen egy transzparenst próbáltak kifeszíteni „Az MMA kirekesztő, a művészet szabad” felirattal.

Fekete György, az MMA elnöke megnyitóbeszédének kezdetekor a NeMMA csoport tagjai “Lépjetek ki! A művészet szabad!” felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivezették őket.

A csoport tagjai az MTI-nek elmondták: azért tiltakoznak, mert szerintük az MMA központosított és egyoldalú kultúrpolitikát folytat, tagjai sorába kizárólag ideológiai alapon lehet bekerülni.

A tiltakozók kivezetésük után a közgyűlésnek otthont adó Vörösmarty téri irodaház előtt tüntettek. Közülük Lődi Virág az MTI-nek elmondta: többnyire művészeti egyetemek tanárai és hallgatói csatlakoztak a tiltakozáshoz. Kiemelte: nem értenek egyet azzal, hogy az MMA köztestületi státuszt kapott, ezzel ugyanis az állam ahelyett, hogy kivonulna a kultúrából, felügyelni akarja a kultúrafinanszírozást.

A tiltakozók szerint félő, hogy „igazságtalan módon” osztják majd ki a kulturális támogatásokat, ráadásul a nagy horderejű változtatások előtt a szakma véleményét sem kérték ki. Mint a hangsúlyozták, az átalakulás a művészeti élet autonómiáját veszélyezteti.

„Amit Fekete György nyilatkozik vagy ami az akadémia honlapján megjelenik, az alapján ez igenis kirekesztő társaság” – fogalmazott Lődi Virág, hozzátéve: az MMA tulajdonképpen egy magánszerveződés.

A tiltakozók úgy vélték, az eddigi kultúrfinanszírozási rendszer is átgondolásra szorul, azt azonban közösen lenne kívánatos elvégezni. Mint a NeMMA blogján olvasható, a csoport létrehozásának közvetlen oka a Műcsarnok Magyar Művészeti Akadémiához csatolása.

Az MMA elnöke az eseményekre reagálva kijelentette: “egy aljas politika van” a megmozdulás mögött. „Ezek az események is mutatják, milyen érdekköröket kezdett el sérteni az MMA léte, nekünk ezzel nem szabad törődnünk” – fogalmazott.

Felszólalók

Eközben a MMA tagjai között is vita bontakozott ki több kérdésben. Dávid Katalin művészettörténész kiállt az MMA elnöke mellett, és egy elméleti tagozat megalakítása mellett érvelt. Válaszában Fekete György közölte: ezt belátható időn belül nem látja megvalósíthatónak, létrehoznak azonban egy művészetelméleti intézetet, amelyben nem csak akadémikusok lehetnek tagok.

Keserü Katalin emlékeztetett arra a kiszivárgott tartalmú – számos bírálatot tartalmazó – magánlevélre, amelyet nyolc tagtársával együtt az elnöknek írt, és felvetette, hogy az MMA valamilyen módon fogja össze a DLA-val rendelkező fiatal művészektől a Kossuth- és Széchenyi-díjasokig az egész magyar művésztársadalmat.

A levelet szintén aláíró Novák Ferenc „Tata” koreográfus örömét fejezte ki, amiért végre köztestületként működhet az MMA, hangsúlyozta azonban: „vannak a művészeti életben, akik másként gondolkodnak, mint mi, de ettől még nem szabad ellenségnek tekintenünk őket”.

Hozzátette: olyan köztestület tagja szeretne lenni, amely pártatlan szakértelemmel foglal állást hazánk művészeti életének kérdéseiben, egyben sajnálatát fejezte ki, amiért nem beszélgethetett a tiltakozó akció résztvevőivel.

Szakonyi Károly drámaíró hangsúlyozta: soha nem helyeselte „azt a háború előtti éveket idéző önkényes ítélkezést, hogy honfitársainkat magyarra és nem magyarra tagoljuk”, ahogy egy művész esetében is csak az általa létrehozott produktum számít, nem pedig vallási, szexuális vagy stiláris hovatartozása.

Csáji Attila festőművész emlékeztetett arra, hogy a „külvilág szemében Fekete György lett az MMA arca”, és hogy ennek következtében az elnök „egy-egy félresikerült mondata a média pergőtüzébe került”. Hozzátette, hogy Fekete György komoly hibákat vétett, kivételes, de megosztó személyiség.

Az MMA egyik alelnökeként tevékenykedő festő tiltakozott a médiában zajló, Fekete György elleni „vadászat” ellen, ugyanakkor figyelmeztetett: „nem helyezhetjük magunkat olyan magasságokba, hogy megítéljük mások magyarságát”.

Szemadám György festőművész „csak azért, hogy nagyjából tudjuk, kik vagyunk” felolvasta, hogy kritikusaik milyen jelzőkkel illetik az MMA művészeit. „A miénk egy intarziába faragott, pántlikás, turulos hatalomátvétel, ideológiája gémeskútszagú, köztünk vannak kerecsensólyom-tenyésztők” – sorolta a tagságot szórakoztatva.

Jókai Anna író arról beszélt, hogy mindenféle nyilatkozatból szövegösszefüggés nélküli „mazsolázások történnek”.

„Még nincs késő azon elgondolkodni: erkölcsileg elfogadható-e az, hogy egy emberről olyan dolgok jelenjenek meg, mint amelyek Fekete Györgyről. Ha másért nem, ezért kellene összetartanunk, hogy ez ne történhessen meg. Ha nem tudunk legalább a nagy dolgokban összefogni, ha megengedjük, hogy ebből egy ilyen darázsfészek legyen, akkor saját magunkat csúfoljuk meg és ártunk mindenfajta művészetnek” – fogalmazott.

“Remélem, történik valami”

Az MMA közgyűlését egyébként nagy várakozás előzte meg. A Makovecz Imre által a rendszerváltás követően alapított “nemzeti” művészeti akadémiát a második Orbán-kormány belefoglalta az Alaptörvénybe, és jelentős jogosítványokkal látta el a kulturális páláyzatok és az állami díjak odaítélése tekintetében. Ezen kívül a kormány 2,5 milliárdos költségvetést biztosít a szervezetnek.

Ugyanakkor Fekete György elnökkel szemben a szervezet több tagja is kritikákat fogalmazott meg, sőt, Fehér László bejelentette, kilép a szervezetből, Szörényi Levente pedig a Heti Válaszban bírálta Feketét.

A mostani közgyűlésen előfordulhat, hogy téma lesz Fekete leváltása. Egy MMA-tag a közgyűlés előtt azt mondta az atv.hu-nak, hogy reméli, “történik valami”. Hozzátette: a fő napirendi pont az új tagok beválasztása, ugyanakkor az “egyebek” között bármilyen más téma is napirendre kerülhet.

“Hihetetlen mértékű mocskolódás”

A Műcsarnokra “soha nem vetette ki a hálóját” az MMA – jelentette ki Fekete György elnök a köztestület szombati közgyűlésén.

Fekete szerint a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves “keserves küzdelmet” folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és “ellenvéleményeket mondott”.

A személyét mostanában érő “hihetetlen mértékű mocskolódásra” reagálva az MMA-elnök kikérte magának, hogy “valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kérje számon”.

Fekete György beszámolójában visszautasította, hogy az Országgyűlés által a köztestületnek 2013-ra megszavazott 2,5 milliárd forintot más kulturális feladatoktól vonta volna el a kormány; mint mondta, ennek több mint fele a Vigadó épületének felszerelésére szolgál.

Fekete: a Műcsarnokot visszaadjuk a művészetnek

A Műcsarnok csak a képzőművészet előtt volt nyitott, most azonban a társművészeteknek is otthona lesz – jelentette ki Fekete György, a szombati közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

„A Műcsarnokot a magyar állam egy köztestületen keresztül visszaadja a művészetnek” – utalt az elnök arra a kormányhatározatra, miszerint a kortárs kiállítóhely épületének tulajdonjoga 2013. január 1-jétől az MMA-hoz kerül, így az iparművészet, az élő népművészet, a fotó és az építészet bemutatóhelyévé válhat.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok most távozó igazgatója erre nem volt nyitott – fűzte hozzá Fekete György. „Nézzék meg két-három év múlva a Műcsarnokot, mikor az élvonalbeli magyar művészet stiláris, korosztályi és szakmai megkötöttségek nélkül ki tudja tenni a művészeti kínálatát […] a Műcsarnok nagy korszaka ezután fog eljönni” – fogalmazott.

Arra a sajtóhírre reagálva, miszerint a vidéki múzeumokra „szemet vetett” az MMA, a köztestület elnöke elmondta, ez „abszolút logikátlan és rosszindulatú” feltételezés.

Szörényi Leventének a Heti Válaszban megjelent erős kritikájára válaszul Fekete György közölte: a zeneszerző „nehéz egyéniség, mára kikopott szinte minden olyan értelmiségi társaságból, amelybe filozófiája alapján tartozott”. A Szegeden készülő István, a király produkcióra utalva ugyanakkor hozzátette: Szörényi Levente „kiváló zeneszerző; örülnék, ha jó előadás lenne, amit megrendeznek számára”. Úgy folytatta: „nekem teljesen közömbös, ki rendezi”.

Fekete György az MTI kérdésére sajnálatát fejezte ki, amiért Fehér László festő, Ekler Dezső építész és Nagy József koreográfus kilépett az MMA-ból, Fehér László kritikájára válaszul azonban leszögezte: nem vonta kétségbe Konrád György magyarságát, még ha fájdalmasnak is érzi, hogy az író Magyarországot támadja külföldről.

Mint hozzáfűzte, ha ez a véleménye antiszemitizmusnak számít, akkor a Semjén Zsolt, Hoffmann Rózsa vagy őellene intézet támadások keresztényellenességnek lennének tekinthetők.

Fekete György visszautasította Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok kritikáját, miszerint a tagság megkérdezése nélkül irányítja az akadémiát, mert elmondása szerint a tagozati üléseken megtárgyalták többek között a Műcsarnok ügyét is.

A kortárs kiállítóhely új igazgatójának személyéről a kulturális tárca dönt – fűzte hozzá.

A Műcsarnokkal kapcsolatos terveiről szólva közölte: az intézmény otthont kell, hogy adjon a rendszeresen megtartott Nemzeti Szalonoknak, amely véleménye szerint egyáltalán nem korszerűtlen kiállítási forma, hiszen – bár konkrét példát nem említett – „művészeti szalonnal az egész világ tele van”.

Fekete György az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a szombati közgyűlésen végrehajtott tagfelvétellel kétszáz körülire bővült a rendes tagok létszáma, így 2013-ban további alkotók felvételét tervezik, hogy kitölthessék a törvény által megszabott kétszázötvenes keretszámot.

atv.hu, MTI, nemma.nobilis.org
forrás:atv.hu

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: