< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Egy kis karaj az ínyenceknek

| Mobile | RSS

Egy kis karaj az ínyenceknek

2012. december 31. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

Tormás karaj – Hozzávalók: 8 szép szelet karaj, 3 evőkanál mustár, 3 evőkanál ketchup vagy sűrű paradicsomlé, 1 evőkanál reszelt torma, 1 kis fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors, fél mokkáskanálnyi köménymag, csipet csombor

A húsokat enyhén klopfoljuk ki, ettől a rostjai összetörnek, és könnyebben megpuhul, omlósabb lesz.

A tormát, a mustárt, a ketchupot kavarjuk össze, sózzuk, borsozzuk, majd a húsokat mindkét oldalukon kenjük meg vele.

A hagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra, majd kevés zsiradékra dobva épp csak keverjük el. Tegyük rá a húsokat, süssük mindkét oldalukról fehéredésig, nem baj, ha a hús felszedi a hagymát. Miután az összes húst átsütöttük, tegyük a zsiradékhoz a köménymagot, majd a húst visszatéve kevés vízzel öntsük fel. Szórjuk rá a csombort, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk készre. Ha igényli, még adjunk alá kevés vizet. Akkor jó, ha szaft marad alatta. Krumplipürével és saját szaftjával kínáljuk.
Megjegyzés:

Az erdélyi konyha jól ismert fűszere a nálunk ritkábban használt csombor, alias borsikafű. Kellemes aromája mellett mitológiai múltja és gyógyereje is hozzájárul ahhoz, hogy az ókor óta ismert és kedvelt fűszer.

A csombort az emésztőszervi problémák mellett számos betegség kezelésére is használták és használják mind a mai napig. A gyógynövényből készített tea elmulasztotta a hasmenést, enyhítette a hasfájást, és a torokfájásra is jótékonyan hatott. Rovarcsípés ellen nagyon jól bevált az eldörzsölt borsikafű, a belőle készített krémekkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 1700 megnézve, 1 alkalommal mai nap |