< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Készülődés szilveszterre és az új évre

| Mobile | RSS

Készülődés szilveszterre és az új évre

2012. december 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Az Ipsos felmérése szerint a magyarok 92 százaléka ünnepel szilveszterkor. A világ lakosságának egyharmada otthon várja az új évet, ez a tendencia jellemző ránk is. 39 százalékunk viszont szívesen bulizik együtt másokkal. Programokból 31-én és 1-jén sincs hiány, ám a kereskedők szerint a parti-felszerelések helyett a szerencsehozó kabalák a legkeresettebbek.

Szilveszteri körkép

A Noé Állatotthon Alapítvány szilveszterkor nem a szórakozási lehetőségekre, hanem a kedvenceinkre való odafigyelésre ösztönöz mindenkit. Arra kéri az állattartókat, hogy háziállataikat szilveszterkor és újév napján tartsák biztonságos, zárt helyen. A petárdázás és a pirotechnikai termékek ugyanis sokkolóan hathatnak a kis kedvencekre, ezért minden évben állatok ezrei tűnnek el, rohannak világgá december 31-én. Az alapítvány javaslata, hogy póráz és nyakörv nélkül ne induljunk útnak, és a kutyák, illetve macskák nyakában feltétlenül legyen a gazda adatait tartalmazó biléta, vagy chip. Az eltűnt állatok keresésében és hazajuttatásában a petardazas@noeallatotthon.hu e-mail címen önkéntesek segítenek.

A Noé Állatotthon másnap egyébként Jótékonysági BUÉK Kupával köszönti az új évet. A verseny szervezői idén “úgy gondolták, összekötik a kellemest a hasznossal, és az állatotthon területén tartják meg a versenyt, elhozzák hozzánk, és így a minimális nevezési díjjal, és egyéb támogatásokkal az állatokat támogatják” – mondta el az atv.hu-nak Schneider Kinga. Az Állatotthon a különleges napot izgalmas programmal egészíti ki. “Nemcsak a nevezőket várjuk, hanem mindenkit, aki az év első napját velünk és a kis állatokkal szeretné eltölteni”: lesz lencseleves, forró tea, forralt bor, illetve mindenki hozhat otthonról is saját készítésű ételt. “Ha hó is lesz, még szánkózni is lehet” – tette hozzá.

Szilveszteri tábor a KUL Alapítvánnyal

A KUL Alapítvány szilveszteri táborozást szervezett az állami gondozásban élő gyermekeknek. Apáthy Judit elmondta, hogy igazán “különleges tábor lesz ez, mert a cigányság, a cigány öntudat témakörére épül. Hívtunk előadókat is, és a gyerekek maguknak is sok programot szerveztek már jó előre.” A táborban 45-50 gyerek és 20 önkéntes vesz részt. Érdekesség, hogy nemcsak a fiatalok közül jöttek többen javítóintézetből, de az önkéntesek között is sokan megjárták már a börtönt, majd helyes útra tértek: “ők az igazi követhető példák a gyerekeknek, megmutatják, hogy nem lehetetlen jó irányt venni” – mesélte el Apáthy Judit az lapunknak.

Hogy várják az új évet mások?

Sokan otthon ünnepelve, családi körben töltik az év utolsó napját. Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy a világvége-híresztelésekben nem hitt, “csak mosolyogtam rajta” – tette hozzá. Így nem is készül különösebb ünneplésre, a szilvesztert inkább pihenéssel tölti el. Ami pedig az új évet illeti “abban bízom, hogy a választások közeledtével a kisembereknek is csurran-cseppen valami. Remélem, hogy jobb lesz a jövő év anyagilag, és minden más téren is” – hangsúlyozta.

Mások a házibulit választják ezen a napon. Márk terveiről mesélt nekünk: “ismerősöknél szilveszterezek, tűzijátékot is lehet, hogy veszünk még”, a múlt évet pedig sikeresnek érzi, hiszen “túléltük a világvégét, ez egy jó pont ennek az évnek, de a tanulmányi eredményeim is jók” – mondta. Számára 2013 fontos változás éve lesz, hiszen az általános iskolából középiskolába készül, “sok szerencsét kívánok azoknak, akik hasonlóan hozzám, iskolai felvételi előtt állnak” – hangsúlyozta. Ami pedig az ország jövőjét illeti: “reménykedem a javulásban, de túl sok esélyt nem látok rá” – mondta kevésbé lelkesen.

Közben a szilveszteri árusok már javában kínálták portékáikat. Egyikük arról számolt be, hogy nála a négylevelű lóhere, illetve a szerencsehozó malac-figurák a legkelendőbbek. Személy szerint már 1-2 nappal szilveszter előtt is kalóz-parókába bújt, hogy megalapozza a hangulatot az újévi ünnepléshez.

Andrea, egy másik kereskedő azt monda, ő úgy gondolja, hogy magánéletében biztosan pozitív fordulat következik be jövőre, ám az ország 2013-as ügyeit nem tudná megjósolni. Egyébként nála is minden évben a szerencsehozó kabalák fogynak leginkább az év utolsó napjaiban, megelőzve a parókákat és sípokat is.

Sokan tehát nem bízzuk a véletlenre, és számítunk a jó szerencsére is a jövőt illetően.

atv.hu / Süle Tamara / MTI

Leave a Reply 1816 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: