< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szinte minden drágul – nesze neked tündérmese

| Mobile | RSS

Szinte minden drágul – nesze neked tündérmese

2012. december 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Nem újdonság, hogy minden év végén szembesülnünk kell a január elsejétől érvénybe lépő új díjszabásokkal, árakkal, adókkal. Idén viszont már augusztusban emeltek áraikon a pékek, a benzin ára inkább feljebb, mint lejjebb ment, hónapok óta a csekk-és tranzakciós adók lázában égünk, lesz már kábeladónk, drágul a tej, a hús, még a krumpli is.

Csokorba szedtük, mik azok a változások, amelyekre biztosan számíthatunk, és mik azok, amelyek mértéke még bizonytalan.

Jelentős mértékben drágulnak jövőre a parkolási díjak a fővárosban. Az átlagosan 10 százalékos emelés miatt a legdrágább zónákban az 500 forintot is meghaladja majd egy óra várakozás díja. Jelentős változásokra számíthatunk jövőre a budapesti tömegközlekedés tarifáiban is. Budapest Főváros Közgyűlése október 31-i ülésén döntött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól. Ennek értelmében a teljes árú havi bérlet ára 10 500 forintra nő, a vonaljegy 350 forintba kerül majd (az idei 320 forint helyett). Nem változik ugyanakkor a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek ára.
Infinety network
A normál tömegközlekedési tarifák mellett az extra szolgáltatások díját is emelik. A budavári siklón a menetjegy 1000, a menettérti 1700 forint lesz, gyermekeknek ugyanez 600 illetve 1100 forintba kerül. Libegőzni is drágábban tudunk majd, a teljes árú menetjegy 850, a kedvezményes jegy 550 forintba kerül január 1-jétől. A teljes árú menettérti jegy 1400, a kedvezményes menettérti jegyára pedig 800 forintra nő. A nosztalgiajáratokon a menetjegy 500, a gyermekjegy pedig 300 forintba kerül jövőre, fontos tudni, azonban, hogy nyugdíjas kedvezmény a fent említettek közül egyiken sincs, 3 év alatti gyerekek viszont ingyen utazhatnak.

A fővárosban átlagosan 4,5 százalékkal emelkedik a kéményseprő-ipari szolgáltatások díja, 4,2 százalékkal drágulnak a kegyeleti közszolgáltatások, a szennyvízszippantás költsége azonban az ingatlantulajdonosok nagy részénél változatlan marad. A Budapesti Temetkezési Zrt. által készített díjmódosítás szerint 7,3 százalékkal drágul a hagyományos földbe temetés, 3,4 százalékkal a hamvasztásos és 1,7 százalékkal a szórásos temetés. Újdonság viszont, hogy a sírhelyek újraváltási díját kamatmentes részletekben is kifizethetik az ügyfelek, s ezt már a folyamatban lévő ügyfeleknél is lehet alkalmazni.

A dohánytermékek ára már december elsején emelkedett, de várhatóan januárban második lépésben is nőni fog, ugyan a korábban tervezettnél kisebb mértékben. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány alapján a dohánytermékek mellett az alkohol és az LPG (autógáz) üzemanyag adótartalma is nő. Az alkoholos termékeké január 1-jén 15 százalékkal – a sör és a pezsgő jövedéki adója azonban csak 10 százalékkal -, az autógázé pedig januárban és májusban is 50-50 százalékkal. Mindez és a népegészségügyi termékadóról szóló törvény módosítása – amellyel átírják az energiaital definícióját, mert a gyártók a receptúra megváltoztatásával próbáltak kibújni a fizetési kötelezettség alól – arra szolgál, hogy az egészségügy pluszforráshoz jusson.

Biztosan drágul a gázolaj is január elsejétől, miután a kormány sürgősségi rendeletben jóváhagyta a jövedéki adó növelését: 374 euró helyett ezentúl 391 eurót számítanak fel 2013-tól minden tonna ilyen típusú üzemanyag után.

A gabona és takarmányfélék drágulása várhatóan fokozatosan gyűrűzik majd be az élelmiszerek fogyasztói árába. A burgonya 300 forintos kilónkénti árát februárra jósolta az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke Kecskés Gábor. A takarmányhiány a tejtermékek áremelkedésében is megjelenik, a Tej Terméktanács már augusztusban 15-20 százalékos emelkedést prognosztizált, amely karácsonyig realizálódott is. A kenyér ára viszont már nem emelkedett idén, a nyár végén elindított 15-20 százalékos áremelést már érvényesítették az áruházláncokban.

A húspiacon viszont teljes a bizonytalanság. Szilveszter előtt és januárban újabb áremelésre készülnek egyes húsipari beszállítók, elemzők szerint 6-10 százalékkal drágulhatnak a húsok és hústermékek. A Baromfi Terméktanács viszont az eddigi kétszer 5 százalékos áremelés után egyelőre nem tud tovább árat emelni, mert ezt az egész Európára jellemző túltermelés nem teszi lehetővé. Következő áremelésre tehát egy-két hónapig nem kell számítani.

A tojás jelenlegi áránál sem tudnak többet kérni, az áruházláncok 22 forintot fizetnek a termelőknek, de a takarmány árának növekedése miatt az önköltség 28 forintra emelkedett.

A közműadó, a sárgacsekk adó és a banki utalásokért, pénzfelvételért és vásárlásért fizetendő tranzakciós adó pedig további terheteket ró mind a szolgáltatókra, mind a fogyasztókra, melyek mértékét még megjósolni is nehéz.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1739 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: