< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új orosz rakéták a drónok és raptorok ellen

| Mobile | RSS

Új orosz rakéták a drónok és raptorok ellen

A katonai-ipari komplexumhoz tartozó forrására hivatkozva az Izvesztyija cikke beszámol arról, hogy decemberben az egyik repülőtéren befejeződött az RVV-MD jelű, ötödik generációs rakéta kipróbálása. A jelölés a kis távolságú levegő-levegő rakéta név orosz kezdőbetűiből áll. Az új fegyver garantáltan alkalmas az ember vezette valamennyi repülőgép, ide értve az F-22-es amerikai Raptort is, valamint a közeljövőben várható pilóta nélküli gépek többségének megsemmisítésére.

A rakétát a 2015-re várható, ötödik generációs T-50-es repülőgép fegyverzetéül szánják, de alkalmazható lesz a létező (Szu-27, MiG-31) típusokon is, a sorozatgyártása 2013-ra várható. A rakéta legtöbb paramétere titkos, annyi tudható, hogy össztömege 100 kg körül van, ebből a harcászati rész 8 kg, hossza 3 m. Olyan repülő célpontok megsemmisítésére alkalmas, amelyek repülési magassága 20 m és 20 km, távolsága 300 m és 40 km között van, egészen 20 G túlterhelésig. Ilyen körülmények mellett egy pilóta 2 másodperc alatt meghalna. Sportrepülők esetében a másodperc törtrészéig felléphet 12 G túlterhelés, katonai gépek esetében azonban a rendszer megakadályozza, hogy a pilóta túllépje a 9 G-t.

A nagy túlterhelés elviselésén túl a rakéta jellemzője, hogy célkövető rendszere több hullámhosszon működik, nem “fekete-fehérben” hanem “színesben” látja a célt, így gyakorlatilag nem lehet eltéríteni, vagy félrevezetni. Újszerű az is, hogy a rakétákat a T-50 esetében nem a szárnyak alatt, hanem a gép törzsében helyezik el.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 2362 megnézve, 1 alkalommal mai nap |