< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A szegedi Dömötör-templom festőjének alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete házban.

| Mobile | RSS

A szegedi Dömötör-templom festőjének alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete házban.

2013. január 24. | 1 Hozzászólás | Kultúra

A szegedi Dömötör-templom festőjének alkotásaiból nyílik kiállítás a Fekete házban. Stettner Sebestyén budai piktor készítette a dóm építése miatt lebontott barokk templom oltárképeit.

A tárlatot január 25-én, pénteken 14 órakor nyitják meg.

Stettner Sebestyén Bajorországból érkezett Budára, majd egy festő özvegyét vette feleségül, és ő is piktornak állt. Több kisebb budai megbízás után 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk festményeit.

A dóm helyén a középkor óta templom állt – a Szent Dömötör-templom 1725 és 1749 között nyerte el végleges alakját. A szegedi nagyárvíz után a lakosok írásos fogadalmat tettek, hogy ha sikerül újjáépíteni a várost, egy óriási méretű templomot építenek hálájuk jeléül. A fogadalmat végül tettek követték, és éppen 100 éve, 1913-ban kezdték meg a Dömötör-templom bontását, majd a dóm építését.

A Fekete házban nyíló, Szabadkáról érkező kiállítás Stettner Sebestyén impozáns oltárfestményeit mutatja be: többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is láthat a közönség. Kiállítják továbbá a képek történetét és restaurálási folyamatát szemléltető tablókat, valamint a Dömötör-templom oltárának megmaradt díszét: egy nagyméretű Szeged-címert is.

A kiállítást január 25-én, pénteken 14 órakor nyitja meg a Fekete házban Dr. Zombori István történész, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója. Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit!

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: