< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

| Mobile | RSS

Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

2013. január 24. | 1 Hozzászólás | Katasztófavédelem


A Szegedi Járási Hivatalban, a Huszár utca 1. szám alatt lesz a Szeged Járási Helyi Védelmi Bizottság székhelye, míg vezetési pontja a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, a Napos úton lesz – határozott a testület csütörtöki alakuló ülésén. A járásban érintett települések polgármesterei úgy határoztak: valamennyien részt kívánnak venni tanácskozási joggal a bizottsági munkában.
Bodó Imre, a Szegedi Járási Hivatal vezetője, ezáltal a helyi védelmi bizottság elnöke köszöntötte az alakuló ülés résztvevőit, ahol az elnökhelyettesi posztot betöltő dr. Balázs Gábor tű. alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette a tagokkal a bizottság ügyrendjét és működésének szabályait. A megyei védelmi bizottság képviseletében részt vett az ülésen Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, az MVB elnökhelyettese.

– A bizottság feladata felkészülési időben a vészhelyzetek megelőzése, míg veszély esetén az elhárítás irányítása – mondta el dr. Balázs Gábor, hozzátéve: különleges jogrend esetén a bizottság irányítását a honvédelem részéről kijelölésre kerülő elnökhelyettes veszi át.

A bizottság tagjai az aktuális ülések előtt 21 nappal kell, hogy kézhez kapják az ülésre szóló meghívót a tervezett napirenddel, míg az írásos előterjesztések két héttel az ülés előtt érkeznek címükre.

A bizottság szavazattal bíró tagjainak – így az elnök, annak helyettese, a megyei védelmi bizottság delegáltjának, valamint az állami szervek képviselőinek – szavazatai egyenértékűek, szavazategyenlőség esetén az elnök voksa dönt, míg a bizottság a szervezeti és működési rendjét kétharmados többséggel, míg egyéb döntéseit egyszerű szavazattöbbséggel hozza meg – ismertette dr. Balázs Gábor.

Állandó meghívottja lesz az üléseknek Szeged polgármestere – vagy annak megbízottja -, továbbá a térség többi, 12 polgármestere, valamint a tankerület vezetője és a mentőszolgálat képviselője is, akik mind kézhez kapják az előterjesztéseket, jegyzőkönyveket és határozatokat is.

Az ülésen felszólaló Sági János, az Ativizig szakaszmérnöke a térség vízügyi helyzetéről elmondta: az elmúlt 80 év harmadik legcsapadékszegényebb hidrológiai évét éltük át tavaly. Jelenleg a talaj felső rétege 90 százalékban telített vízzel, azonban a mélyebb rétegekben 70, az alatt pedig mindössze 50 százalékos a telítettség, és a belvízelvezető csatornák medertelítettsége tíz és negyven százalék között mozog. A Tisza vízgyűjtőjén lévő hóban tárolt vízkészlet mennyisége, valamint a következő hónapokban várhatóan nem erősen csapadékos időjárás miatt nem valószínű komoly ár- és belvízi esemény. Bár tudni kell – tette hozzá a szakember –, hogy a hosszabb távú prognózisok kevésbé pontosak.

– Hasonló következtetés olvasható ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság negyedéves veszélyhelyzeti prognózisából – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató, a megyei védelmi bizottság elnökhelyettese, rámutatva: mindez nem zárja ki a beavatkozást igénylő, lokális jelenségek kialakulását. A tavalyi nyár is aszályos volt, azonban az idei talán még szárazabb lesz, amely kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának – tette hozzá az igazgató, rámutatva a tűzmegelőzés területén meghozandó intézkedések fontosságára. Az ilyen, nagyobb kiterjedésű vegetációs tüzek oltása nagyobb erőket is igényelhet, akiknek az ellátásában szükség lehet az önkormányzatok segítségére is.

Arany-Tóth Attila
szóvivő

Leave a Reply 1738 megnézve, 3 alkalommal mai nap |