< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Fémpor került a gabonapehelybe? – megszólalt a szakértő

| Mobile | RSS

Fémpor került a gabonapehelybe? – megszólalt a szakértő

2013. január 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Vonzza a mágnes a boltokban kapható gabonapelyheket – ez terjed az interneten. Több videó is azt próbálja bebizonyítani, hogy fémpor van a reggeli ételben. A Híradó elvégeztette a kísérletet egy szakértővel.

Egy csomag gabonapehely, egy mágnes, víz és egy fakanál. Ezek a kellékei annak a kísérletnek, amit már többen is feltöltöttek az internetre. A felvételeken azt szemléltetik, hogy a legtöbb zab- vagy kukoricapehelynek akkora a fémtartalma, hogy a szemeket magához vonzza egy mágnes.

A felvételek alapján a közösségi oldalakon az terjedt el, hogy hosszútávon káros lehet az egészségre a népszerű reggeli ételek fogyasztása, azok fémtartalma miatt.

Az élelmiszerbiztonsági szakember szerint nem kellenek laborkörülmények ahhoz, hogy bebizonyítsa: nem a fémtartalom okozza a különös jelenséget.

“Miért vonzza látszólag? Mert a víz felületén kialakuló felületi feszültség olyan erőket ébreszt a fa eszköz és a cornflake, vagyis a kukoricaperlet között, hogy az olyan, mintha egy hártya lenne a víz felszínén, és azzal tudom vontatni a könnyű tárgyakat” – mondta Szigeti Tamás.

A magyarországi laboratórium vezetője szerint ezért a gabonapelyhek nem jelentenek veszélyt az egészségre.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 579 megnézve, 1 alkalommal mai nap |