< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán és Putyin is erősítené az energetikai együttműködést

| Mobile | RSS

Orbán és Putyin is erősítené az energetikai együttműködést

A magyar kormányfő Moszkvában azt mondta: bátorítják Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretnék megtartani a két ország közötti energetikai együttműködést. Putyin szerint a két ország között barátibb a kapcsolat most, mint az elmúlt 10 évben.

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. “Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttműködésünknek” – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, hogy Magyarország mindig is egy nagy nemzetként tekintett Oroszországra, amelynek nagy jövője van. A miniszterelnök közölte: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megőrizni a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít “Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára”. Reméli, hogy Magyarország is képes lesz növelni Oroszországba irányuló exportját.

Moszkvai látogatásának célja – folytatta -, hogy a válság utáni korszak kérdéseiről egyeztessenek, a pénzügyi válság után ugyanis Európában egy új korszak kezdődik, amelyben Oroszországnak szerinte kiemelkedő szerepe lesz. “Mi egy erős európai országként szeretnénk együttműködni a hatalmas Oroszországgal. Nyitottak vagyunk minden kérdés őszinte megtárgyalására és megállapodásra is” – összegezte álláspontját Orbán Viktor.

Putyin: Minden irányban fejlődnek a kapcsolatok

Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután munkalátogatáson találkozott a magyar miniszterelnökkel. Putyin hangsúlyozta: Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén egyaránt, és a nukleáris fűtőanyagot is orosz cég szállítja a paksi atomerőműbe. Magyarország “kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában”, a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik – mondta az orosz elnök a Kremlben.

Az energiapolitikát érintve köszönetet mondott azért is, hogy Magyarország támogatta a Déli Áramlat földgázvezeték építését, amelynek megvalósítása során a magyar gazdaság mintegy 610 millió eurónyi beruházáshoz jut, a tranzitdíjakból pedig további bevétele származik majd, és gázellátása is javulni fog. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy több magyar vállalat – elsősorban a gyógyszeriparban – nagyon sikeresen működik az orosz piacon. Emlékeztetett: Oroszország – Németország után – a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2011-ben 11 milliárd amerikai dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetések az utóbbi három évben nem, vagy csak nagyon alacsony mértékben növekedtek, ezért ezen a területen további lehetőségek vannak az együttműködésre.

“Barátibb a kapcsolat”

Putyin végül üdvözölte és megköszönte, hogy tavaly Budapesten, a Városligetben sétányt neveztek el Lev Tolsztoj világhírű orosz íróról. “Ez is azt mutatja, hogy a kapcsolataink egészen másképp alakulnak jelenleg, mint az utóbbi tíz évben. Átláthatóbbakká válnak, baráti és pragmatikus jelleget öltenek” – zárta szavait. A néhány perces nyilatkozatok után Orbán és Putyin szűk körű megbeszélést folytatott, majd megkezdődött a két delegáció plenáris tárgyalása a Kremlben.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 590 megnézve, 1 alkalommal mai nap |