< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Közbiztonsági referensek értekezlete Szegeden

| Mobile | RSS

Közbiztonsági referensek értekezlete Szegeden

2013. február 1. | hozzászólás | Katasztófavédelem


– A polgármesterek munkáját segítő közbiztonsági referensek helyismeretükkel és a helyi lakosokkal tartott kapcsolataikkal is tudják segíteni a Katasztrófavédelem munkáját mind a felkészülés, mind a védekezés időszakában – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója csütörtökön a referensek számára a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen rendezett értekezleten.
– Az időben érkezett jelzéseknek is köszönhető, hogy az elmúlt évben nem következett be nagyobb kiterjedésű tűzeset a megyében – tette hozzá az igazgató, aki ezen a területen is az önkormányzat munkatársainak szerepét hangsúlyozta, rámutatva: közreműködésükre ebben az évben is számít az igazgatóság.

– Március 31-ig felülvizsgálják a települések vízkár-elhárítási terveit – mondta el az értekezleten dr. Balázs Gábor tű. alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, kiemelve, hogy a dokumentumoknak tartalmazniuk kell a védekezés megkezdéséhez szükséges ismeretanyagokat, így a olyan információkat, mint a belvíz kormányzásának lehetőségei. Ezen terveknek rögzíteniük kell az egészségügyi ellátás, a gyógyszertárak és orvosi rendelők elérhetőségeit, továbbá a védekezés irányításához tudni kell a szülés előtt álló nőkről, valamint a dialízisre szoruló betegekről is.

A kirendeltség-vezető felhívta a figyelmet a védekezés során megnyitásra kerülő védekezési napló pontos vezetésére, hogy az bekövetkező eset kezelése után rendelkezésre álljon, hogy hol, hányan vettek részt a munkákban, és az alkalmazott gépeket mennyi időn keresztül vették igénybe a beavatkozásokhoz. Dr. Balázs Gábor hozzátette: amennyiben az önkormányzatoknak nincs megfelelő berendezése a védekezése – így például megfelelő szivattyúja a belvízi elleni beavatkozásokhoz –, a katasztrófavédelem rendelkezik ilyen eszközökkel, amelyekből hatot már ki is helyeztek a térség településeire.

– Folyóink vízállása jelen pillanatban alacsony, és a vízgyűjtőiken a hóban tárolt vízmennyiség is átlagosnak mondható – vázolta a térség hidrológiai helyzetét Sági János, az Ativizig szakaszmérnöke, aki hangsúlyozta: csupán ezekre a tényekre alapozva akár azt is következtethetjük, hogy jelentős árvízi jelenségek nem várhatóak, azonban a hosszabb távú időjárási prognózisok nem minden esetben jelzik, ha erősebb olvadás következik be, vagy jelentősebb csapadék hullik, amelyek produkálhatnak jó előre nem látható eseményeket.

– A 23 önkormányzat 125 ezer hektárján működő Szeged és Vidéke Vízgazdálkodási Társulat 700 kilométernyi csatornaszakaszt kezel – közölte Csányi János, a társulat főmérnöke, hozzátéve, hogy szakaszaikon tavaly száz fő közmunkást is alkalmaztak a csatornák karbantartására, amelyet az idén folytatni terveznek.

Az értekezlet tapasztalatait összegezve Szatmári Imre tű. ezredes arra kérte a közbiztonsági referenseket, hogy járjanak településeiken nyitott szemmel, és még a felkészülés időszakában jelezzék azokat a helyeket, amelyek időben végrehajtott karbantartása a szükségessé váló védekezést segíthetik.

Arany-Tóth Attila

Leave a Reply 1767 megnézve, 1 alkalommal mai nap |