< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről

| Mobile | RSS

KÖZLEMÉNY Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről

2013. február 14. | 1 Hozzászólás | Katasztófavédelem

Jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, ott helyenként a 35 centimétert is meghaladja. Szerdán a legalacsonyabb hőmérsékletet, -4 fokot Veszprém megyében mérték.

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján szerdán is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen ötvennyolc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük hetet a kihűléstől. Negyvenöten sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, hat ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1250 szakemberrel és 686 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

A katasztrófavédelem ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében 115 segélyhívás érkezett. A havazás rövid időre egy települést zárt el Vas megyében, az érintett térségekben pedig összesen 40 út vált járhatatlanná hófúvás miatt.
Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott a téli időjárással kapcsolatos feladatokról és számos döntést hozott. Tegnap délután 17.30-tól elrendelte az M1-es autópálya 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinak lezárását. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek pedig megtiltotta a két főút használatát, valamint este19.30-tól Rajka, Hegyeshalom, Vámosszabadi, Sopron és Kópháza határátkelőkön a Magyarország területére történő belépésüket korlátozta. Kivételt mindössze azon járművek képeznek, melyek útvonala nem érinti a 85, 86, 82, 83-as számú főútvonalakat, valamint ezek alá besorolt alsóbbrendű utakat. A korlátozás azon gépjárműveket sem érintette, melyek úticélja Csorna, Kapuvár és Sopron.
A horvát hatóság is hozott intézkedéseket: 19 órától a Berzencei határátkelő állomáson a 7,5 tonna legnagyobb össztömegű tehergépjárműveket nem lépteti be Horvátország, kivéve a horvát felségjelzésű kamionokat. 20 órától a Bucsui határátkelőnél a fenti össztömegű tehergépjárműveknél kötelezték a hólánc használatát ki és beléptetésnél egyaránt.
Zala Megyei Védelmi Bizottság is korlátozta a belépését 19 órától Rédics és Tornyiszentmiklós határátkelőkön a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek esetében. A 75-ös számú főút Bakitető és Zalaapáti közötti szakaszát pedig lezárták a teherforgalom elől az úttest megtisztításának idejére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást tart még érvényben hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelenleg összesen 24 kistérségére. Az utakon téliesek az útviszonyok, így minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak és mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról.

Budapest, 2013. február 14.

Hajdu Márton tű. százados
helyettes szóvivő

Leave a Reply 1764 megnézve, 1 alkalommal mai nap |