< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről

KÖZLEMÉNY Tájékoztató a téli időjárással kapcsolatos eseményekről

2013. február 14. | 1 Hozzászólás | Katasztófavédelem

Jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A legvastagabb hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, ott helyenként a 35 centimétert is meghaladja. Szerdán a legalacsonyabb hőmérsékletet, -4 fokot Veszprém megyében mérték.

A téli időjárás és az annak következtében történt balesetek miatt az ország számos pontján szerdán is szükség volt a katasztrófavédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére. Összesen ötvennyolc embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük hetet a kihűléstől. Negyvenöten sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben, hat ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek tegnap összesen 1250 szakemberrel és 686 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

A katasztrófavédelem ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében 115 segélyhívás érkezett. A havazás rövid időre egy települést zárt el Vas megyében, az érintett térségekben pedig összesen 40 út vált járhatatlanná hófúvás miatt.
Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott a téli időjárással kapcsolatos feladatokról és számos döntést hozott. Tegnap délután 17.30-tól elrendelte az M1-es autópálya 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinak lezárását. A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek pedig megtiltotta a két főút használatát, valamint este19.30-tól Rajka, Hegyeshalom, Vámosszabadi, Sopron és Kópháza határátkelőkön a Magyarország területére történő belépésüket korlátozta. Kivételt mindössze azon járművek képeznek, melyek útvonala nem érinti a 85, 86, 82, 83-as számú főútvonalakat, valamint ezek alá besorolt alsóbbrendű utakat. A korlátozás azon gépjárműveket sem érintette, melyek úticélja Csorna, Kapuvár és Sopron.
A horvát hatóság is hozott intézkedéseket: 19 órától a Berzencei határátkelő állomáson a 7,5 tonna legnagyobb össztömegű tehergépjárműveket nem lépteti be Horvátország, kivéve a horvát felségjelzésű kamionokat. 20 órától a Bucsui határátkelőnél a fenti össztömegű tehergépjárműveknél kötelezték a hólánc használatát ki és beléptetésnél egyaránt.
Zala Megyei Védelmi Bizottság is korlátozta a belépését 19 órától Rédics és Tornyiszentmiklós határátkelőkön a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek esetében. A 75-ös számú főút Bakitető és Zalaapáti közötti szakaszát pedig lezárták a teherforgalom elől az úttest megtisztításának idejére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást tart még érvényben hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelenleg összesen 24 kistérségére. Az utakon téliesek az útviszonyok, így minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak és mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról.

Budapest, 2013. február 14.

Hajdu Márton tű. százados
helyettes szóvivő