< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Eladó a szavazat))))))Votos en Venta

| Mobile | RSS

Eladó a szavazat))))))Votos en Venta

Miként azt a nemzetközi elemzők és hazai szakértők is sokat hangsúlyozták az elmúlt hetekben, a stabil növekedés szempontjából hatalmas a jelentőséggel bír, hogy a kormány képes lesz-e a választások közeledtével is tartani magát a tervezett államháztartási hiányhoz. Sokan találgatták, többek között a Bank of America Merrill Lynch elemzői is, hogy képes lesz a kormányzat folytatni az elmúlt két évre jellemző viszonylagos költségvetési fegyelmet vagy a választás közeledtével nem tud majd ellenállni a rövidtávú szavazatmaximálás logikájának és a növekedés szempontjából káros kiadásokra fecsérli a nagy áldozatok árán szerzett fiskális mozgásteret. A nemrég bejelentett rezsicsökkentés ez utóbbi forgatókönyv megvalósulását valószínűsíti. Hogy pontosabb képet kapjunk az esélyekről érdemes segítségül hívni a közgazdaság tudományi irodalom politikai költségvetési ciklusokkal foglalkozó eredményeit.

Mik is azok a költségvetési ciklusok?

A politika iránt érdeklődő körökben régóta közszájon forgó jelenség, hogy a kormányok a választási években hajlamosak egy kicsit jobban elengedni a kantárt és több költségvetési forrást fordítanak béremelésre, nyugdíjemelésre vagy különféle ártámogatásokra, amelyek közvetlen jólétnövelő hatásukkal a szavazói támogatás növekedését okozhatják. Majd mivel a kiadások rendszerint meghaladják a kormányzat hosszútávú bevételei által nyújtott lehetőségeket a választásokat követően költségvetési korrekcióra szorul a kérdéses ország. Mindez a költségvetési deficit választási ciklusokhoz igazodó ingadozásához vezet. A költségvetési deficit ilyen jellegű ingadozását számos tanulmány támasztja alá (Shi és Svensson – 2002, 2006 –, Alt és Lassen 2006, Akhmedov és Zhuravskaya, 2004). Mindezek az empirikus eredmények a választási költségvetések széleskörű jelenlétére utalnak.

Számos elméleti hozzájárulás is született a költségvetési ciklusok mögött meghúzódó összefüggések felderítésére. Az első közvetlenül a deficitciklusokkal foglalkozó modell Kenneth Rogoff a Harvard egyetem professzorának nevéhez fűződik és a költségvetési ciklusokat a kormányzati minőség jelzésére szolgáló költséges jelként azonosítja. Elmélete szerint csak a jobb kormányzatok engedhetik meg maguknak, hogy a választások előtti eladósodással korlátozzák mozgásterüket.

Rogoff 1987-es tanulmánya óta sok újabb elméleti cikk látott napvilágot, amelyek döntően azzal magyarázzák a ciklusok megjelenését, hogy a kormányok nagyobb költekezéssel igyekeznek javítani a választók az ország helyzetéről és ezáltal az országról alkotott elképzeléseit. Erre az ad nekik lehetőséget, hogy a választók nem tudják teljesen figyelemmel kísérni a költségvetés helyzetét. Az ilyen típusú modelleket a közgazdászok a költségvetési ciklusok morális kockázaton alapuló modelljeinek nevezik (pl.: Persson és Tabellini (2000), Shi és Svensson (2002), Alt és Lassen (2006)).

Fiatal demokráciák betegsége

A közgazdasági irodalom arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy a költségvetési ciklusok nem egyformán jellemzőek a fiatal és idősebb demokráciákra. Szintén számos tanulmány utal arra, hogy míg a fiatal demokráciákban jelentős deficit ciklusokkal találkozunk, addig a fejlettebb régi demokráciákban a költségvetési ciklusok gyengébb jelei lelhetőek csak fel (Shi és Svensson 2006, Brender és Drazen, 2004). Mindez arra utalhat, hogy az idő elteltével a demokráciák valamiféle “immunitást” nyernek a deficit ciklusokkal szemben. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy milyen különbségek indokolhatják a régi demokráciák felelőtlen osztogatással szembeni nagyobb ellenálló képességét.

Az egyik ilyen tényező a fiskális transzparencia lehet, legalábbis erre utalnak Alt és Lassen nemrégiben megjelentírásai. Ezen tanulmányok OECD országok illetve amerikai államok összevetésével arra jutnak minél több a költségvetés ellenőrzését szolgáló kormánytól független intézmény annál kisebb a költségvetési ciklusok esélye. Ennek tükrében sem tűnik szerencsésnek az, hogy a Fidesz kormány leépítette, az egyébként az előző ciklusban általa javasolt, Költségvetési Tanácsot.

Egy másik fontos tényező, amely erősítheti a költségvetési ciklusokat a politikai polarizáció. Szintén ugyanaz a szerzőpáros arra is talált bizonyítékot, hogy a nagyobb politikai megosztottság és az uralkodó politikai pártok közötti nagyobb ideológiai távolság szintén növelheti a deficit ciklusokat. Ez utóbbi tényező sem Magyarországnak dolgozik, hiszen ki tagadná, hogy hazánkat erős politikai megosztottság jellemzi.

De vajon érdemes-e abban reménykednünk, hogy egy jobboldali kormányra kevésbé jellemző a szociális demagógia, így elkerülhetjük a kiadások elszaladását. Sajnos a tapasztalatok itt is ellenünk szólnak, mivel arra utalnak, hogy a jobboldali kormányok még baloldali társaiknál is hajlamosabbak a költségvetési ciklusokra (Alt és Lassen, 2006).

Mindezen tényezők és a költségvetési ciklusok területén felhalmozott közgazdasági ismereteink azt sugallják, hogy Magyarországnak nem sok esélye van a választások előtti költekezés elkerülésére.

forrás:index.hu

Votos en Venta

Como expertos internacionales y nacionales, los analistas son mucho hincapié en las últimas semanas, el crecimiento constante de la gran importancia que el Gobierno estará en condiciones para mantenerse bien en las elecciones se acercaba, el déficit de las administraciones públicas. Mucha gente especula, incluso el Banco de América analistas de Merrill Lynch que va a ser el gobierno sigue manteniendo en los últimos dos años, las características de la disciplina fiscal relativa o la elección se acerca, no será capaz de resistir la lógica de voto a corto plazo maximización y el crecimiento del gasto perjudicial perder un gran sacrificio ganado a costa de la libertad de acción fiscal. La reducción ha anunciado recientemente en este último escenario los gastos generales más probable. Una imagen más precisa de las oportunidades, debe invocar la literatura de la economía frente a los resultados del ciclo económico político.

¿Cuál es el ciclo presupuestario?

La política es círculos interesados ​​közszájon tiempo este fenómeno que los gobiernos de los años electorales tienden un poco más a soltar las riendas y más recursos presupuestarios dedicados a los aumentos de renta, los aumentos de pensiones y una variedad de subsidios a los precios con el bienestar directo mejorando su impacto en el apoyo electoral puede aumentar. Luego, a medida que los costos son por lo general más allá de las oportunidades de ingresos del gobierno a largo plazo ofrecidos por las necesidades de ajuste después de las elecciones fiscales del país en cuestión. Estos ciclos electorales, el déficit presupuestario dará lugar a fluctuaciones en línea. El déficit presupuestario de dichas fluctuaciones se apoya en varios estudios (Shi y Svensson – 2002, 2006 -, Alt y Lassen 2006, y Akhmedov Zhuravskaya, 2004). Todos estos resultados empíricos de los presupuestos electorales indican la presencia de una amplia.

Varios aportes teóricos se han hecho en el ciclo presupuestario para detectar las correlaciones subyacentes. El primer ciclo está directamente frente a la modelo deficitario, Kenneth Rogoff, de Harvard, profesor de la Universidad acuñado y ciclos presupuestarios para indicar la calidad del gobierno identifica como señales costosas. La teoría de que sólo el gobierno mejores condiciones para afrontar la deuda de límite pre-electoral maniobra.

Rogoff Desde 1987, muchos estudios se han publicado nuevos artículo académico, lo que se explica principalmente por la aparición de los ciclos, el aumento de los gastos del gobierno para tratar de mejorar la situación de los electores del país y por lo tanto su visión para el país. Esto les da la oportunidad de llegar a no poder controlar totalmente la situación presupuestaria. Estos tipos de modelos, los economistas de los ciclos presupuestarios de la moral llamado modelo basado en el riesgo (por ejemplo, Persson y Tabellini (2000), Shi y Svensson (2002), Alt y Lassen (2006)).

Enfermedad democracias Young

La literatura económica también llama la atención sobre el ciclo presupuestario no tienen la misma característica de las democracias jóvenes y mayores. Además, varios estudios sugieren que si bien las democracias encontrar ciclos significativos de déficit, mientras que las democracias avanzadas de los ciclos presupuestarios de edad lelhetőek sólo hay señales más débiles (Shi y Svensson 2006, Brender y Drazen, 2004). Esto puede indicar que el tiempo para algún tipo de democracias “inmunidad” se obtiene, los ciclos de déficit. Ley, sin embargo, surge la pregunta de si las diferencias justifican la osztogatással democracias viejo irresponsable hacia una mayor capacidad de recuperación.

Uno de estos factores puede ser de una transparencia fiscal, al menos según lo sugerido por Alt y Lassen escritos recientes. Los estudios de la OCDE y los países en los estados de EE.UU., comparando el presupuesto para obtener un mayor control de las instituciones gubernamentales menor posibilidad de que el ciclo presupuestario. En este sentido, no parece lamentable que el gobierno de Fidesz recortar, de lo contrario se recomienda en el ciclo anterior, el Consejo de Presupuesto.

Otro factor importante que puede reforzar los ciclos presupuestarios de la polarización política. Además, los mismos autores también encontraron evidencia de que las grandes divisiones políticas entre los partidos políticos y la ideología dominante distancia mayor también puede aumentar los ciclos de déficit. Estos últimos no podían trabajar en Hungría, porque ¿quién puede negar que nuestro país se caracteriza por una fuerte división política.

Pero ¿vale la pena la esperanza de que un gobierno de derecha es menos típico de la demagogia social, para evitar elszaladását gasto. Por desgracia, la experiencia aquí hablar en contra de nosotros, ya que sugiere que los gobiernos de derecha son más propensos a ser de izquierdas homólogos en el ciclo presupuestario (Alt y Lassen, 2006).

Todos estos factores y los ciclos presupuestarios de los conocimientos acumulados en el campo de la economía sugieren que Hungría no tiene muchas posibilidades de evitar el gasto pre-electoral.

Fuente: index.hu

Leave a Reply 252 megnézve, 1 alkalommal mai nap |