< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: A gyermek közétkeztetésben kiszolgált ételek érzékszervi vizsgálatát végzi a NÉBIH

| Mobile | RSS

A gyermek közétkeztetésben kiszolgált ételek érzékszervi vizsgálatát végzi a NÉBIH

2013. február 20. | hozzászólás | nébih

2013 januárjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megkezdte a gyermek közétkeztetésből származó ételek akkreditált laboratóriumi érzékszervi vizsgálatát. A hivatal célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermek közétkeztetés fontosságára és néhány kedvezőtlen folyamatra. A vizsgálatokat a hatóság folyamatosan végzi majd, amelynek eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.

Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban érzékszervi tulajdonságaik (megjelenésük, színük, illatuk, állaguk és ízük) alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekek étkeztetése során sem, ők is csak a jóízű, számukra érzékszervileg megfelelő ételeket fogyasztják el. Ha a közétkeztetésben költségesen (szervezetten, tervezetten, biztonságosan stb.) előállított ételeket a fogyasztók érzékszervi okok miatt elutasítják – amellett, hogy pazarlás – az ellátás nem éri el a célját, mert a gyermekek éhesek maradnak.

Az utóbbi időben megszaporodtak a gyermek közétkeztetésben kiszolgált ételek minőségét kifogásoló bejelentések, panaszok. Mindezek miatt a NÉBIH és egyes megyei kormányhivataloknál az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó igazgatóságok 2013. január közepén a gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálatát központba állító programot indítottak. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket – még az étel lejárati idején belül – képzett és akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.

Az első vizsgálatok eredményei széles sávban mutatnak szórást: az ízletestől kezdve a jó ízűn át az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig.

A NÉBIH a gyermek közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy egyidejűleg az ellátási szerződésért felelős intézmény vagy annak fenntartója felé is jelezze panaszait.

A vizsgálati program eredményei megtalálhatóak a NÉBIH honlapján:
http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/aktualitasok/gyermek_kozetkeztetes

2013. február 20.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 1832 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: