< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Drónok háborúja: Amerika nem kér az orwelli megfigyelésből

| Mobile | RSS

Drónok háborúja: Amerika nem kér az orwelli megfigyelésből

Elfogadta az Egyesült Államok Kongresszusa azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2015. szeptember 30-ig a Szövetségi Légyügyi Hivatalnak (FAA) engedélyeznie kell, hogy a katonai, kereskedelmi és magántulajdonban lévő pilóta nélküli repülők (drónok) használhassák a belföldi légteret. Ez komoly felháborodást váltott ki az amerikaiak körében, akik attól tartanak, a drónok hazai használata lehetővé teszik, hogy a „Nagy Testvér” figyelje őket.

Engedélyezni fogja a drónok amerikai használatát Washington, ami nagy felháborodást váltott ki országszerte, a drónok ugyanis a videofelvételek mellett képesek hőtérképet is készíteni.

Először az afganisztáni háborúban vetették be a pilóta nélküli repülőket, ahol megfigyelésre és az ellenség kiiktatására is használták őket. Mivel olcsóbbak, mint a helikopterek, várhatólag számos területen fogják őket használni, hiszen könnyen lehet velük üldözni a bűnözőket, megtalálni az eltévedt túrázókat, vagy akár szemmel tartani a tüntetéseket.

A drónok kereskedelmi felhasználása megkönnyítené a telekommunikációt, az időjárás-előrejelzést, nehéz terepen pedig az építkezést. Nehezen hozzáférhető helyekre (akár katasztrófa sújtotta területekre) is lehetne a drónokkal élelmiszert, gyógyszereket, felszereléseket szállítani.

A drónok lehetséges felhasználási területei

A kamerákkal felszerelt drónokat lehetne használni a térképészetben, az állatállomány figyelésére, a rendőrség munkájában, biztonsági szolgáltatásban, fényképészetben, filmkészítésben, detektív munkákban és újságírásban is. Balesetek esetén pedig segítséget nyújthat a mentésben.

Bár a bűnüldözést megkönnyítené és hasonló eszközöknek, például térfigyelő kameráknak vagy rendszámtábla leolvasóknak a használata is rendkívül elterjedt, a drónokkal szemben mégis sokkal nagyobb az amerikai közvélemény ellenállása.

Rendkívül nagy visszhangot váltott ki, amikor a múlt hónapban Bob McDonnell, Virginia republikánus kormányzója egy rádióinterjúban azt mondta, hogy nagy haszonnal járna a drónok belföldi használata, mivel a gépek különösen jó szolgálatot tettek külföldön. John Whitehead, a Rutherford Intézet elnöke erre azt válaszolta, hogy „Amerikában nincsenek harcmezők és ennek a nemzetnek a polgárai nem lázadók, akiket el kellene törölni.”

“A Nagy Testvér”

A privát szférájukat féltők attól tartanak, hogy ezzel a lépéssel magas szintű megfigyelő rendszer épül ki és az állampolgárokat a hatóságok folyamatosan figyelni fogják. „Olyan lenne, mintha a Nagy Testvér figyelne az égből” – nyilatkozta a The New York Timesnak Dave Norris, egy helyi politikus a virginiai Charlottesville-ben, ahol elsőként már előre korlátozták a drónok használatát a környéken. „Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de ezek a drónok jönnek és nekünk fel kell valami védőhálót felállítani, hogy ne élhessenek vissza velük”, mondta. Charlottesville-ben egy új szabály értelmében a rendőrség nem használhat fel olyan bizonyítékokat, amelyeket drónokon keresztül szereztek, de kereséshez vagy mentéshez használhatnák a pilóta nélküli repülőt, ha a város rendelkezne egyáltalán drónnal.

Múlt héten a Seattle-i rendőrség ígéretet tett arra, hogy két, még használatlan drónját visszaküldi a gyártónak, miután Michael McGinn polgármester a tiltakozásoknak engedve megtiltotta azok használatát.

A Kongresszus egyes tagjai a múlt héten felvetettek egy módosító indítványt, amely szerint a drónok „egyének célzott megfigyelését” nem hajthatnák végre elfogatóparancs nélkül. Egy tavaly elfogadott szövetségi törvény lehetővé tette, hogy a drónokat felhasználják a kereskedelemben, illetve egyes kormányhivataloknál. A dróngyártó cégek megkezdték a kisebb gépek gyártását a rendőrség részére. Az Egyesült Államok területén jelenleg is használnak drónokat a határ megfigyelésére és néhány városban a rendőrségnél is.

„Titkos drónháború”

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az amerikai kormány engedélyezte, hogy az al-Kaida terrorszervezet ellen drónokkal vívott háború keretében akár amerikai állampolgárt is megöljenek még abban az esetben is, ha nincs hiteles információ arról, hogy az illető amerikai célpontot akarna megtámadni. A legelső amerikai állampolgár, aki dróntámadásban vesztette életét, Anvar al-Avlaki volt, a jemeni Al-Kaida vezetője, akit 2011-ben likvidáltak.

Pakisztánban is rendkívül sokszor használják a drónokat bevetésre, a londoni Oknyomozó Újságírás Irodája úgy becsüli, hogy 2013 januárjáig mintegy 362 támadásra került sor, 2,5-3,5 ezer ember vesztette életét, ebből 200-900 lehetett a civil áldozat. Míg George W. Bush elnöksége idején csupán 52 támadásra került sor, addig Obama alatt ez a szám 310-re emelkedett.

A dróntámadások számát azonban csak megbecsülni lehet, mivel hivatalos adatokat az amerikai kormány nem közöl. Ezért is nevezik „titkos drónháborúnak” az Egyesült Államok terrorizmus ellen folytatott harcát külföldön.

atv.hu / The New York Times / USA Today / Business Insider / thebureauinvestigates.com

forrás:atv.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |