< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 2013. február 25. – Beiktatják hivatalába Pak Gun Hje államfőt, aki Dél-Korea első női államfője lesz

| Mobile | RSS

2013. február 25. – Beiktatják hivatalába Pak Gun Hje államfőt, aki Dél-Korea első női államfője lesz

2013. február 24. | 1 Hozzászólás | Kultúra

pakgun2

Pak Gun Hje konzervatív jelölt, a néhai Pak Csong Hi diktátor hatvan esztendős lánya ünnepel a résztvevőkkel a párt szöuli székházában, miután megnyerte az elnökválasztást.
Szöul, 2012. december 19
(MTI/EPA/Pool/Szong Kjung Szök)
2013. február 25. – Beiktatják hivatalába Pak Gun Hje államfőt, aki Dél-Korea első női államfője lesz.

Volt diktátor lánya Dél-Korea első női elnöke, a hivatalba 2012. december 19-én választották meg.
A 60 esztendős új államfő apja, a néhai Pak Csong Hi 1961-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, amelyet haláláig birtokolt. 1979-ben saját hírszerző szolgálatának főnöke ölte meg.
Pak Gun Hje már 1974-ben bekerült a politikai világba, amikor váratlanul “first lady”, az ország első asszonya lett, mert édesanyja életét vesztette egy észak-koreai merénylő támadásában és a idősebb lányként ő vette át ezt a szerepet apja mellett. Apjának halála súlyos sokként érte, utána évekre eltűnt a közéletből.
Az 1997-es ázsiai pénzügyi válság éveiben tűnt fel újra, amikor azon fáradozott, hogy részt vegyen Dél-Korea gazdaságának stabilizálásában.
Tizenöt éve parlamenti képviselő. 2004-ben a ma Szenuri nevet viselő Nagy Nemzeti Párt vezetője lett.

pakgun1

Pak Gun Hje megválasztott
dél-koreai elnök Barack Obama amerikai elnökkel beszél telefonon.
Szöul, 2012. december 21.
(MTI/EPA/Yonhap)

Manapság Pak Gun Hje a legbefolyásosabb konzervatív politikusok közé tartozik az országban. Kampányában hívei mindent elkövettek, hogy olyan kép alakulhasson ki róla, hogy immár ne egy diktátor lányaként tartsák számon, hanem az elnöki szerepre felkészült asszonyként. Bírálói viszont arra emlékeztettek, hogy annak idején ő is részese volt egyes jogsértéseknek, és később sem határolódott el apjának politikájától.
A hajadon, gyermektelen nő apjánál kevésbé karizmatikusnak számít, de okos és fegyelmezett politikusként tartják számon. Sokan ugyanakkor azt is a szemére vetik, hogy túlságosan arrogáns, és nincs meg a kommunikációs készsége sem ahhoz, hogy kellő közelségbe kerüljön a köznéphez.
A műszaki végzettségű Pak Gun Hje új konzervatív politikát hirdet. Ennek része a gazdaság fellendítése, a szociális gondozás széles körű kiépítése, de zászlajára tűzte a nők jogainak jobb érvényesítését is – ez utóbbi mindazonáltal feministák szerint inkább választási célokat szolgált.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: