< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 40 éve mutatta be a budapesti Vígszínház a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt

| Mobile | RSS

40 éve mutatta be a budapesti Vígszínház a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt

2013. február 24. | hozzászólás | Kultúra


Jelenet a Vígszínházban a “Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról” című előadás próbáján.
A színművet Marton László rendezésében mutatják be.
Budapest, 1973. február 26.
MTI Fotó: Benkő Imre
40 éve, 1973. március 2-án mutatta be a budapesti Vígszínház a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt.

A történet Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. Az író által megírt pokol, az elhíresült altamonti fesztivál, ahol a Rolling Stones együttes koncertjén egy néger fiút meggyilkoltak a fékevesztett hangulatban. Ez a drámai alaphelyzet alkalmat ad az írónak arra, hogy nyíltan, megrázóan szóljon terrorról, kirekesztettségről, etnikai és szexuális másságokról, felemelje szavát a kábítószer ellen, döbbenetes erővel fogalmazza meg egy értékvesztett világban útját kereső fiatalság magányát, kétségbeesettségét, tisztaság iránti vágyát.

kepzeltriport1

Jelenet a Vígszínházban
a “Képzelt riport egy amerikai
pop-fesztiválról” című
előadás próbáján.
A színművet Marton László rendezésében mutatják be.
Budapest, 1973. február 26.
MTI Fotó: Benkő Imre

A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, Marton László rendezte, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte.
Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A vígszínházi produkció több mint 400 előadást élt meg. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták, míg angol nyelven az Egyesült Államokban 1986 márciusában láthatta először a közönség. A darab rádiójáték változata is elkészült 1979-ben, míg a mű 25. évfordulóján a dalokat Borlai Gergő vezetésével felújították, amelyek később egy újabb, koncertjellegű változat alapjául szolgáltak.

kepzeltriport3

A Locomotiv GT zenekar a Vígszínházban a bemutatásra kerülő “Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról” című előadás próbáján.
A színművet Marton László rendezésében mutatják be.
Budapest, 1973. február 26.
MTI Fotó: Benkő Imre
A dalok – így például a “Menni kéne”, a “Valaki mondja meg”, az “Arra születtem”, a “Vinnélek” és a “Ringasd el magad” – önállóan is nagy népszerűségre tettek szert, beépültek a Locomotiv GT repertoárjába, a magyar popkultúra kiemelkedő alkotásai.
Az 40. évforduló alkalmából a Vígszínházban tavasszal újra felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, de a Riport a Popfesztiválról új színpadi mű, új történet, amely az egykori előadás születésének hátterét mutatja be, színházról és szerelemről szól Török Ferenc rendezésében. A darabot 2013 áprilisában láthatja
a közönség.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 382 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: