< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Kőkorall a poggyászban

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Kőkorall a poggyászban

2013. február 24. | 1 Hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy utas poggyászából 80 darab kőkorallt foglaltak le a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Egy román állampolgár érkezett Amszterdamon keresztül Nairobiból a repülőtérre. Az utas csomagjainak átvizsgálása során előkerült 80 darab kőkorall, melyekről feltételezhető volt, hogy behozatalukhoz CITES export-, illetve import engedély szükséges.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály CITES Igazgatási Hatósága által megküldött szakértői vélemény szerint az utas csomagjaiból előkerült 80 darab kőkorall Magyarországra történő behozatalához engedély szükséges, mivel a kőkorall szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája súlyosan veszélyeztetett állatfajai között.

Mivel az utas nem rendelkezett a szükséges engedéllyel, így a pénzügyőrök a kőkorallokat lefoglalták és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségre.

„1973-ban jött létre a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja.” (Forrás: www.cites.hu)

A felderítésről készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaserveréről a http://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Suller György Attila őrnagy

vám- és jövedéki szóvivő

Leave a Reply 2062 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: