< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Táblás csokik házilag

| Mobile | RSS

Táblás csokik házilag

2013. február 24. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

A kézműves csokiknak egyre nagyobb kultusza van hazánkban. Némi kézügyességgel és türelemmel otthon is készíthettek ilyeneket. Ajándékként és saját kényeztetés céljából is kiváló. Ha biztosra akartok menni, akkor szerezzetek be egy hőmérőt a temperáláshoz!

Nem egy bonyolult dolog a csokikészítés, hiszen nem kell hozzá más, mint csoki, egy szilikon sütőlap, csokiolvasztó (lábas ás bele egy mély tál) illetve ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor kell még egy márványlap és egy hőmérő a temperáláshoz.

A temperálás során úgy alakul a csokoládéban lévő kakaóvaj szerkezete, hogy miután újra megdermed a csoki ismét fényessé, roppanóssá válik, nem fehéredik ki, nem mattul be. Ami még fontos, hogy ideális esetben a csokit 18 fokon kell tárolni . A hőmérsékletingadozást pedig egyáltalán nem viseli jó.

Hűtőbe tesszük, majd kivesszük, az így kicsapódó víz miatt szemcsés lesz a felülete, megnedvesedik a csoki. Én például az ablakpárkányon tartottam, ott egy-két fokkal mindig hűvösebb van, mint a lakás többi pontján.

26561_img_19771.jpg

Hozzávalók a csokikhoz:

A rózsaborsos, ánizsos tejcsokihoz:
30 dkg minőségi tejcsokoládé, egy marék rózsabors-ánizs keverék
Matcha teás, vörösáfonyás fehér csokihoz:
30 dkg fehér csoki, matcha teapor és aszalt vörösáfonya
A narancsos, robbanócukrokás étcsokihoz:
30 dkg étcsoki, kandírozott narancs és robbanócukorka

A zizis fehér csokihoz:

30 dkg fehér csoki, egy marék zizi
A vegyes magvas tejcsokihoz és fehér csokihoz:
30 dkg fehér csoki és 30 dkg tejcsoki és ízlés szerint egész mogyoró, pekándió, dió, mandula keveréke

26561_img_1980-506×760.jpg

Egyszerű temperálás:

A csokit nagyon apróra kell törni és vízgőz felett megolvasztani. A csokinak 40-45 fokosnak kell lennie. Általában a temperálás egy könnyebb formája, ha a felhasználandó csokinak csak a felét olvasztjuk fel, majd a gőzről levéve, beleforgatjuk a maradékot és addig kevergetjük, még fel nem olvad.

Ilyenkorra általában visszahűl a csoki a megfelelő hőmérsékletre. Ez kb. 27-28 fok. A bevonót ezután ismét fel kell melegíteni arra a hőmérsékletre, ami az ideális a feldolgozáshoz. Ez csokinként eltérő. Az étcsokinál ez általában 32-33 fok, a tejcsokinál 31-32 fok, a fehér csokinál pedig 30-31 fok.

A csokikat egyesével lehet elkészíteni. A 30 dkg-os adag egy normál méretű szilikon sütőlapra elegendő. Miután elérte a csoki a megfelelő feldolgozási hőmérsékletet elterítettem a szilikon lapon és megszórtam a feltétekkel. Hagytam megszilárdulni, majd darabokra törtem, hűvös helyen tároltam.
forrás:richpoi hírlevél

Leave a Reply 1370 megnézve, 1 alkalommal mai nap |