< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Oscar: Django 2 Oscarral, Az Argo-akció 3-mal nyert

| Mobile | RSS

Oscar: Django 2 Oscarral, Az Argo-akció 3-mal nyert

2013. február 25. | hozzászólás | Kultúra


Nem okozott csalódást Quentin Tarantino vérfürdős westernje, és az elvárásoknak megfelelően alakult a 85. Oscar-gála – bár ezzel Steven Spielberg, a Lincoln című film rendezője nem biztos, hogy egyetért. Eposza siralmasan teljesített, és még a rendező díjat is elhalászta előle Ang Lee. Született rekord is.

Magyar idő szerint február 25-én hajnali 02:30-kor kezdődött és 06:04-kor ért véget a 85. Oscar-gálaest. A szaksajtó és a közönség nagyjából pontosan jósolta meg, hogy mely filmek és milyen kategóriában számíthatnak győzelemre, azonban egy jelentős meglepetés így is akadt: a legjobb rendező díját Ang Lee vitte el a Pi élete című filmért, holott e kategóriában inkább a Lincoln rendezőjének, Steven Spielbergnek a győzelmére számítottak a legtöbben.

A Lincoln és Az Argo-akció minden előzetes várakozás szerint fej-fej mellett végeztek volna a versenyben. A Ben Affleck rendezésében és főszereplésével készült filmet 7 kategóriában jelölték, 3 Oscart hozott el végül: a legjobb vágás, adaptált fogatókönyv és a legjobb film díját nyerte el. A gálaest tehát Ben Affleck és kollégáinak köszönőbeszédével zárult.

Mielőtt azonban elhangzott volna, hogy ki viszi el a legrangosabb díjat, amit a színpadon Jack Nicholson adott át, a Fehér Házból Michelle Obama jelentezett. “Megrígattak, megnevettettek, visszavittek az időben [a filmek]. Emlékeztetnek arra, hogy bármilyen akadályt le tudunk gyűrni, ha hiszünk. Ezért különösen fontosak a fiataljainknak,” vezette fel a first lady bejelentést, majd kinyitotta a borítékot.

Ben Affleck mellett ott állt George Clooney, az egyik producer, Alan Arkin, aki a film egyik fontos mellékszerepét játszotta (és amiért idén is jelölték Oscarra),és Grant Heslov producer, aki először szólt a közönséghez. Miután gyerekeinek, feleségének és Clooneynak megköszönte a támogatást, vallomást tett: nem tetszett eredetileg a gondolat, hogy Ben Affleck rendezi is a filmet, egyúttal producere és főszereplője. Most, a színpadon megkövette, és átadta a szót.

Affleck hosszú köszönő listáján Irán és Kanada is szerepel. “Az igazság az, hogy fogalmam sem volt., hogy mit csinálok. Tényleg, egy kölyök vagyok. De annyi fantasztikus ember állt mellettem, akik semmit sem profitáltak ebből, csak támogattak.”

A hvg.hu olvasónak a Django elszabadul (r.: Quentin Tarantino) tetszett a leginkább, 33% ennek az alkotásnak adná az aranyszobrot. Az Argo-akció második helyen végzett 20%-kal.

Az este nagy vesztese a Lincoln

Spielberg filmjét 15 kategóriában jelölték, de csupán két szobrot hozott el. Igaz, mindkettő nagy kategória: a legjobb díszlet- és látványtervezés és a legjobb férfi főszereplő elismerése is a Lincolnnak jutott. Az utóbbi, bár nem okozott meglepetést, hiszen mindenki Daniel Day-Lewis győzelmét várta, mégis filmtörténelmet írt. Lewis az egyetlen, aki három legjobb férfi főszereplő aranyszoborral bír.

Kattintson galériánkért!
Fotó: AFP / Robyn Beck

A Django hozta az eredményeket

Quentin Tarantino véres spagetti westernjétől két díjat várt igazán a közönség, mindkettőt megkapta. Az egyik a legjobb férfi mellékszereplőé, a doktor King Schultzot alakító Christoph Waltz osztrák származású színészé, aki második aranyszobrát köszönheti Tarantinonak (az elsőt a Becstelen Brigantyk SS ezredeséért, Hans Landáért kapta 2010-ben).

A másik a legjobb eredeti forgatókönyv díja.

Arany a Közel-Keleten

Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty című filmje öt jelölést kapott, de végül csak a legjobb hangvágás Oscart kapta meg. Az Argo-akció a legjobb film díja mellet elvihette az adaptált forgatókönyvért és a vágásért járó kitüntetést is.

Ez történt az éjjel

Magyar idő szerint hajnali 2.30-kor kezdődött a világ legrangosabb filmgálája, az Oscar-díj kiosztás. A díjat a Mozgókép Művészetek és Tudományok Akadémiája adja ki (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 1929 óta. Az intézmény nevéből ugyan hiányzik az „Amerikai” szó, pedig az Egyesült Államok filmtermését vonultatják fel és ismerik el a rendezvényen, hiába kíséri globális figyelem a gálát.

Ugyanakkor akad egy idegennyelvű film kategória is, ebben a várakozásoknak megfelelően Michael Haneke: Szerelem című alkotása nyert.

A 85. díjkiosztó helyszíne immár 12. alkalommal a Dolby Theatre, korábban Kodak Theatre volt.

Színészekről, jelöltekről bővebben az Oscar wikin olvashat.

Ki volt Oscar?

Nem tudjuk, az Oscar-díj a nevének eredete vitatott. Az egyik verzió szerint Ruth Elizabeth Davis színésznő, az Oscar történelmének első életműdíjjal kitüntetett szereplője keresztelte el, mivel első férje, a zenész Harmon Oscar Nelson után adott nevet a szobornak. Más verzióban Margaret Herricknek, az Akadémia egyik tisztviselőjének a nagybátja jutott eszébe a figuráról, aki Oscar Pierce névre hallgatott. Konszenzus még nincs, hacsak nem a hivatalos név: Academy Award of Merit.

Christoph Waltz és Jamie Foxx a Django elszabadul című filmben – kattintson galériánkért!
Fotó: AFP / Columbia Pictures

Amiben végképp eltér a magyar vélemény a nemzetközitől, az a Lincoln (r.:Steven Spielberg) megítélése. Míg a szakértők azt gondolják, hogy a verseny az amerikai elnök és az iráni tússzabadító történet között zajlik, addig a magyar nézőknek csak 7%-a szavazott a Lincolnra, ezzel a Pi élete (r.: Ang Lee) 11%-a és A nyomorultak 8%-a mögé csúszott az 5. helyre.

Színészek versenyben

Különlegessége az idei színész mezőnynek, hogy a nagy klasszikus nevek többnyire a mellékszereplő kategóriákban indultak: Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Philip Seymour Hoffman, Jackie Weaver, Alan Arkin, Sally Field, Helen Hunt mind itt szerepeltek. Igaz, a főszereplői jelöltek között találhattuk meg Daniel Day-Lewist és Denzel Washingtont, a hölgyek között Naomi Watts képviselte az ismertebb sztárokat.

A főszereplői kategóriában azonban olyanokkal is találkoztunk, akik eddig alig ismertek, vagy éppenhogy csak kezdtük megtanulni a nevüket. Ilyen Jennifer Lawrence, aki az Éhezők viadalával korán és gyorsan robbant be színészvilágba, ezt kora is tükrözi: 22 éves. Jessica Chastain, Lawrence vetélytársa már idősebb, 35 éves, de mégis friss név. Quvenzhané Wallis, akit szintén a női főszereplő kategóriában jelöltek, többszörös rekordtartó. Először is a legfiatalabb, akit valaha jelöltek, csupán 9 éves. Másrészt még senkinek sem sikerült helyesen kimondani a nevét.

A legjobb színésznő díját a várakozásoknak megfelelően a Napos oldal (r.: David O. Russell) színésznője, Lawrence nyerte el. A legjobb női mellékszereplő – szintén, ahogy a közönség és a szakemberek várták – Anne Hathaway, A nyomorultakban nyújtott alakításért.

Kattintson galériánkért!
Fotó: AFP / Joe Klamar

A nyomorultak egyébként szintén nem panaszodhat. Az várható volt, hogy az idei mezőnyben Hugh Jackman nem tudja elvinni a legjobb férfiszínész díját, de a film maga 3 Oscart is kapott: legjobb női mellékszereplő, legjobb hangkeverés, legjobb makeup és haj. Igaz, mint egyetlen musical az indulók között, nem tudta legyűrni Adele-t, aki a Skyfall Bond-film főcímdaláért Oscart nyert.

Nemzeti filmek és apró történetek

A filmek közötti versenyben idén különösen erős a nemzeti gondolat. Az Argo-akció és a Lincoln Amerika történelmének két kritikus évéről szól: az előbbi az 1979-80-as iráni krízis idején játszódik, amikor a forradalmat követően amerikai diplomaták rekedtek az ellenséges iszlám köztársaságban. Az utóbbi pedig a szabadságeszme egy picit fáradt, nagy volumenű, kosztümös szónoklata az Észak-Dél háború idejéből.

A mezőnyben futott még a Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajsza, ahol a korábbi Oscar-díjat nyert rendezőnő (Bombák földjén – 6 Oscar, köztük rendezés), Katheryn Bigelaw az Egyesült Államok közel-keleti hadviseléséről, az első számú ellenség levadászásáról készített filmet anélkül, hogy a történelmet fekete-fehér színekben ábrázolná. Folyamatosan láthatunk fogolykínzásokat, ami a film kritikusainak egyik kedvenc témája: vajon miért nem foglal állást az elkotó? Szükséges a moralizálás? Elég, ha nyitva hagyják a kérdéseket?

Jessica Chastain a Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajsza című filmben – kattintson galériánkért!
Fotó: AFP

A monumentális események mellett az apró komédiák és tragédiák is helyet kaptak minden kategóriában. A Napos oldal , a Szerelem (r.: Michael Haneke) és A messzi dél vadjai (r.: Benh Zeitlin) mind hétköznapi történetekkel foglalkoznak.

Legek

Legtöbb jelölést a Lincoln kapta, 15 kategóriában, köztük a legjobb film, a rendező és férfi főszereplő. Az előrejelzések szerint a rendező és főszereplő díját el is viszi, de a film kategóriában a nem létező második helyet kapja meg Spielberg történelmi drámája.

A legfiatalabb jelölt A messzi dél vadjainak hősnője, a 9 éves Quvenzhané Wallis, a legidősebb a Szerelem koros dívája, a 86 éves Emmanuel Riva, aki éppen ma ünnepli születésnapját.

A legtöbbet kereső színész Denzel Washington, aki 40 000 000 dollárt vitt el az Amerikai gengszter (r.: Ridley Scott) című filmért.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: